14 juni 2005

SCREENING FÖR TJOCKTARMS- OCH ÄNDTARMSCANCER

Motion till Landstingsfullmäktige, Landstinget Blekinge våren 2003 angående

SCREENING FÖR TJOCKTARMS- OCH ÄNDTARMSCANCER

(Avslagen av Landstingsfullmäktige 13 juni 2005 trots att rubricerad screening nu genomförts i ett flertal europeiska länder. En tröst i bedrövelsen är att Apoteket nu introducerar testkits för egenscreening.)

Screening minskar dödligheten i kolorektal cancer (tjocktarms- eller ändtarmscancer). Denna slutsats – dragen bland andra av Svensk Kirurgisk Förening och Nordisk Kirurgisk Förening - baseras i huvudsak på fyra stora randomiserade studier där man testat för förekomst av ockult blod i avföringen (Hemoccult IIÒ). Alla fyra studierna visar en statistiskt signifikant lägre dödlighet i kolorektal cancer i den screenade gruppen. Resultaten har sammanvägts i en metaanalys som också stödjer slutsatsen att screening med hemocculttest minskar dödligheten (The Cochrane Library, Issue 2, 2003). Screening for colorectal cancer using the faecal occult blood test, Hemoccult (Cochrane Review), Towler BP, Irwig L, Glasziou P, Weller D, Kewenter J).

Dödligheten reduceras med 20 – 25 %. Kostnadseffektiviteten är nästan den samma som vid mammografiscreening för bröstcancer. Screening med sigmoideoskopi kan bli aktuell men än så länge finns inga statistiskt säkerställda resultat till stöd för det.

Rutinmässig screening påbörjas nu i Europa. En studie med samma upplägg som de fyra randomiserade kontrollerade studierna har redan startats i Storbritannien. Avsikten är att verifiera studiernas uppnådda effekter i ett så kallat skarpt läge. I Danmark, Norge och på Island lägger man nu upp studier som baseras på Hemoccult II och/eller flexibel sigmoideoskopi. Avsikten är att erbjuda invånare, som är äldre än 60 år, ett Hemocculttest vartannat år. På Island har en ekonomisk kartläggning visat att screening ger en total kostnadsreduktion för denna sjukdomsgrupp. I Finland påbörjas ett stort screeningprojekt år 2004-2005.

Socialstyrelsen i Sverige har accepterat de konklusioner som dragits i de fyra screeningstudierna och att riskerna för bieffekter är små. Socialstyrelsen har sålunda öppnat vägen för svensk masscreening och har därför hänskjutit frågan till Landstingsförbundet, som ännu inte har initierat kolorektal screening byggt på uttalanden bland annat av landets landstingsdirektörer och andra lekmän.

Svensk Kirurgisk Förening har påpekat att det är angeläget att tillämpning snarast startas i Sverige. Man har en ganska klar uppfattning om hur ett sådant projekt skulle se ut baserat på tidigare erfarenheter:
• Åldersintervallet bör vara sådant att risken för kolorektal cancer ska vara mer än obetydlig, men samtidigt så lågt att en botad cancer ska ge en avsevärd livstidsförlängning.
• Hemocculttestets låga sensitivitet (cirka 60 %) gör att screening bör upprepas minst vartannat år.
• Det krävs positiv information i media. Ett ganska lågt deltagande (knappt 70 %) som tidigare noterats nåddes utan att media lämnade någon som helst information.
• I Sverige kommer man liksom i övriga Norden att fortsätta att använda Hemoccult II.
• Utredning av patienter med positivt Hemocculttest ska ske med koloskopi utförd av endoskopisjuksköterskor med nära tillgång till kirurg eller gastroenterolog vid behov.

Screening av maligna tumörsjukdomar tillämpas idag beträffande bröstcancer och livmoderhalscancer och det finns ingen anledning att ändra på det. Samtidigt växer det fram en inofficiell screening för prostatacancer med PSA-analys. Mot bakgrund av att effekten av screening för tidig diagnos av kolorektal cancer är så väl dokumenterad anser Svensk Kirurgisk Förening att resurser bör satsas på sådan screening i första hand med en tillämpningsstudie i något eller några landsting.


Mot bakgrund av det ovanstående föreslås Landstingsfullmäktige besluta:
Att Landstinget snarast skall initiera screeningundersökningar för tjocktarms- och ändtarmscancer (kolorektal cancer) i Blekinge.

På vägnar av Moderata Samlingspartiets Landstingsgrupp

Bo Arnesjö (ledamot) och Gustav Nilsson (gruppledare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar