08 juni 2005

Ont i nacken och ryggen – hjälper sjukskrivning?

Sverige har fler sjukskrivna och förtidspensionerade än något annat land. Orsakerna är oftast rygg- och nackbesvär samt psykiska störningar.

I en hälsoekonomisk avhandling från Göteborgs Universitet har sjuksköterskan Elisabeth Hansson studerat effekterna av de vanligaste behandlingarna för rygg- och nackbesvär hos flera tusen patienter, alla sjukskrivna för i minst 90 dagar. Behandlings- och rehabiliteringskostnaderna jämte kostnaderna för sjukskrivningarna kartlades hos närmare två tusen svenska män och kvinnor.

Behandlingarna hade ingen som helst effekt på smärtor, ryggfunktionen eller arbetsförmågan. Enda undantaget var operation av röntgenologiskt verifierat äkta diskbråck i ländryggen, speciellt hos de svenska patienterna.

Närmare fyra procent av den svenska arbetskraften var sjukskriven mer än en månad för rygg- och nackbesvär 2001. Kostnaderna för sjukfrånvaron, för produktionsbortfallet och för alla utredningar, behandlingar och rehabiliteringar var nästan 23 miljarder kronor (drygt en procent av BNP), varav sju procent för de medicinska insatserna och resten för sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna.

Genom att gruppera individerna efter kön, smärtutbredning och diagnos gick det att förutsäga vilka som kunde återgå i arbete eller vilka som skulle fortsätta att vara sjukskrivna, möjligen i perioder. Förutsägelsemetoden är användbar som ett kvalitetsverktyg både för vården och försäkringskassan.

Operation av objektivt diagnostiserat äkta diskbråck gav förbättrad smärta, ryggfunktion, livskvalitet och färre återfall, kortare sjukskrivning och färre förtidspensioner. Resultaten från diskbråcksstudien kan användas för att välja ut de patienter som har bäst nytta av operation.

Läkaren bör, enligt avhandlingen, redan vid första sjukbesöket ge patienten tydlig information om att bästa behandlingen vid rygg- och nackbesvär är smärtstillande åtgärder, fysisk träning och att återgå i arbete så fort som möjligt. Alla patienter med misstanke om diskbråck bör dock snarast sändas till en ortoped!

Ovisshet och väntan i köer leder till oro med långa sjukskrivningar och inte till minskad smärta eller bättre funktion. Istället minskar chanserna att återkomma till ett normalt liv.

Vad säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s) och landstingsledamoten Jeanette A. Sjödin (s) om det? Svara helst!

Bo Arnesjö (m), Ronneby
Marie-Louise Ekholm (m), Nässjö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar