02 september 2004

Läkemedelsgenomgångar lönar sig även ekonomiskt

I år kommer det att göras mellan 5 000 och 6 000 läkemedelsgenomgångar inom både den öppna och slutna sjukvården i Sverige. Förutom hälsovinster till följd av förbättrad läkemedelsanvändning visar studier att läkemedelsgenomgångarna kan leda till kostnadsbesparingar på mellan 400 kronor och 3 500 kronor per patient och år.

Apoteket AB har det nationella samordningsansvaret för arbetet med läkemedelsgenomgångar. 150–200 apotekare arbetar med detta, de flesta på deltid. De har fått utbildning och de rätta verktygen för att kunna genomföra genomgångarna. Allt fler landsting utnyttjar den här möjligheten. Apoteket finansierar verksamheten och landstingen eller kommunerna får sedan betala Apoteket AB då de använder tjänsten.

I USA och England har liknande tjänster funnits i många år. I Sverige har det framför allt varit inom den slutna vården som det funnits ett visst motstånd. Det har nog grundat sig på ett revirtänkande och kanske på okunskap om vad apotekare kan. Inom slutenvården blir läkemedelsgenomgångar av apotekare allt vanligare. Sådana görs nu i bland annat Göteborg, Jönköping och Umeå.

Efter projektet Apotekare på vårdcentral i Gislaved har läkemedelsgenomgångar blivit vanligare även inom primärvården. Idag finns apotekare på vårdcentral i bland annat Lidköping, Stockholm, Uppsala, Linköping och Norrköping. Genom studier från äldreboenden vet man dessutom att den ekonomiska vinsten av läkemedelsgenomgångar är mellan 400 kronor och 3 500 kronor per patient och år.

Motsvarande studier har inte gjorts inom exempelvis slutenvården, men läkemedelsgenomgångar kommer sannolikt att leda till ekonomiska vinster även där.

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar