28 september 2004

Krav på bättre äldrevård!

Det nedanstående är ett öppet brev från Akademikerförbundet SSR, Anhörigrådet i Sverige, Demensförbundet, Dietisternas Riksförbund, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Föreningen Social Omsorg, HSO-Handikappförbundens samarbetsorgan, Leg. Sjukgymnasters Riksförbund, RFSL, Riksförbundet Pensionärers Gemenskap, SIOS – Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige, SKTF, Svenska Kommunalpensionärers Förbund, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Pensionärsförbund, Sveriges Pensionärers Riksförbund, Turkiska Riksförbundet och Vårdförbundet till alla Sveriges politiker.

Till våra politiker:

”De flesta av Sveriges äldre 75+ är friska och lever i eget boende utan någon hemtjänst. Äldrevården har förändrats och ges idag i stor utsträckning till äldre över 8o år som fortfarande bor hemma. Allt större krav ställs på anhöriga och närstående. Utan deras insatser skulle vården och omsorgen om äldre haverera.

Åldersgruppen över 8o kommer i mitten av 2000-talet att närma sig en kvarts miljon människor. Äldrevården står inför nya utmaningar.

Kring 8o år drabbas många äldre av ökad sjuklighet, ofta med flera sjukdomar och funktionsnedsättningar på samma gång. Man kommer då att behöva vård, rehabilitering och omsorg. Även de som sedan unga år har kroniska sjukdomar och funktionshinder blir äldre och far komplexa vårdbehov.

Äldre som har stora behov får idag omfattande insatser från olika yrkesgrupper. Den etniska mångfalden bland äldre ökar. Vi kommer även att möta fler bisexuella, homo- eller transpersoner som blir äldre. Äldrevården måste utvecklas för att kunna stödja alla på likvärdiga villkor.

Det finns pengar i dagens äldrevård - men de används inte effektivt. De skilda strukturer som finns för rehabilitering, vård och omsorg omöjliggör samverkan. På grund av bristen på samordning slösas stora summor av våra skattemedel bort på kortsiktiga lösningar. Medarbetarna i äldrevården kan inte fullt ut ta ansvar utifrån individens behov och de ges inte möjlighet att använda sina förvärvade kunskaper. Vi måste våga släppa loss den kreativitet och erfarenhet som finns hos dem.

Det är nödvändigt att vi alla samverkar för att skapa hållbara lösningar för äldrevården. Resurser och mål ska stå i samklang. Idag formulerar politiker mål och glömmer bort hur det ser ut i verkligheten.

Äldre har rätt att förvänta sig eget inflytande, kontinuitet och sammanhang samt att alla yrkesgrupper samarbetar. Vi anser att de, olika delarna för rehabilitering, vård och omsorg ska knytas ihop - och den äldres behov ska vara i fokus. Äldre med många behov behöver få en dirigent - vem detta är varierar över tiden och avgörs av den äldres önskemål och behov. Någon av alla de yrkesgrupper som möts kring den äldre ska dirigera orkestern så att den spelar i samma tonart. Ge oss förutsättningar!”


Brevet är ett nödrop från alla engagerade och måste därför delges hela befolkningen i god tid före nästa val 2006!

Bo Arnesjö, Moderatseniorerna (MSS), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar