21 september 2004

KRITISKA BRISTER I STORKÖK

Varmare kylförvaring än vad som anges, varmhållen mat inte tillräckligt varm och längre förvaringstider än rekommenderat. Dessa är några av bristerna påvisade i Livsmedelsverkets Rapport 14 – 2004, "Riksprojekt 2003 - temperaturer i storhushåll och butik". De kan leda till ökad bakterieväxt i maten.

I projektet samarbetade Livsmedelsverket med 74 kommuner. De gjorde över 1200 temperaturmätningar på kylförvarade livsmedel. Mätningar utfördes också i varmhållna och nedkylda maträtter.

Många livsmedel förvarades varmare än angivet på förpackningen - speciellt livsmedel där märkningen angav förvaringstemperaturen +4°C - till exempel färskt kött och vakuumförpackad fisk. Temperaturen hos kylförvarade livsmedel var två grader högre än vad kyltermometrarna visade. Sådana produkter som inte ska värmebehandlas innan de äts är särskilt känsliga. Listeria är exempel på en bakterie som kan växa även vid låga temperaturer.

Mer än en fjärdedel av de varmhållna maträtterna hade temperaturer markant under den lagstadgade temperaturen 60°C och dessutom förvaringstider överskridande en timme. Låg varmhållningstemperatur innebär stor risk för skadlig bakterietillväxt.

Syftet med Riksprojektet har varit att öka Livsmedelsverkets möjligheter att hantera risker genom mikrobiologiska riskvärderingar. Samtidigt skulle livsmedelssäkerheten förbättras genom ökad kunskap hos dem som hanterar livsmedel.

Bristande varmhållning och långsam eller otillräcklig nedkylning av mat kan sålunda öka riskerna för matförgiftningar i kommunal matförsörjning. Detta är speciellt riskabelt för äldre med sin minskade motståndskraft.

I flera Blekingekommuner pågår nu utredningar av den kommunala mathållningen och matförsörjningen. Storköksdrift med långa masstransporter av varm eller kyld mat efterstävas.

Alla goda krafter måste väl mobiliseras för att undvika kommunala brott mot livsmedelslagarna!

Bo Arnesjö (m), Ledamot av Landstinget Blekinge
Roger Fredriksson (m), Ledamot av Omsorgsnämnden i Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar