24 september 2004

LÄKEMEDELSGENOMGÅNGAR I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

Interpellation till Landstingsrådet Marie Sällström, Landstinget Blekinge, angående:

LÄKEMEDELSGENOMGÅNGAR I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

Enligt Läkartidningen kommer det att göras mellan 5 000 och 6 000 läkemedelsgenomgångar i både den öppna och slutna sjukvården i Sverige i år. Förutom hälsovinster till följd av förbättrad läkemedelsanvändning visar studier att läkemedelsgenomgångarna kan leda till kostnadsbesparingar.

Apoteket AB har det nationella samordningsansvaret för arbetet med läkemedelsgenomgångar. Mellan 150–200 apotekare arbetar med detta, de flesta på deltid. De har fått utbildning och de rätta verktygen för att kunna genomföra genomgångarna och allt fler landsting utnyttjar nu dennna möjlighet. Apoteket finansierar verksamheten och landstingen eller kommunerna får sedan betala Apoteket AB då de använder tjänsten.

I USA och England har liknande tjänster funnits i många år. I Sverige har det framför allt varit inom den sjukhusanslutna vården som det funnits ett visst motstånd. Det har nog grundat sig på ett revirtänkande och kanske på okunskap om vad apotekare kan.

I den slutna vården blir läkemedelsgenomgångar av apotekare allt vanligare. Sådana görs nu i bland annat Göteborg, Jönköping och Umeå.

Efter projektet ”Apotekare på vårdcentral” i Gislaved har läkemedelsgenomgångar också blivit vanligare även inom primärvården. Idag finns apotekare på vårdcentral i bland annat Lidköping, Stockholm, Uppsala, Linköping och Norrköping.

Genom direkta populationsstudier och studier från äldreboenden vet man dessutom att den ekonomiska vinsten av läkemedelsgenomgångar kan bli mellan 400 kronor och 3 500 kronor per person och år.

Motsvarande studier har inte gjorts inom exempelvis slutenvården, men läkemedelsgenomgångar kommer sannolikt att leda till ekonomiska vinster även där.

Vad sker i Blekinge?

Denna möjlighet är viktig för att hålla oss blekingar – speciellt de äldre - i så god form så kostnadseffektivt som möjligt. Vår individuella läkemedelsförbrukning kan bland annat fastställas genom årliga genomgångar av förskrivningsstatistiken och årliga hälsoundersökningar och hälsosamtal.


Mot bakgrund av det ovanstående anhåller jag om svar på följande frågeställning:
• Avser Landstinget Blekinge genomföra läkemedelsgenomgångar i öppen och sluten vård?
• I så fall hur ska denna verksamhet organiseras?

Bo Arnesjö (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar