22 juli 2010

Föreslår AT för sjuksköterskor - Dagens Sjuksköterska

Från Dagens Sjuksköterska.

2010-07-20

Nyutbildade sjuksköterskor är dåligt förberedda för arbetet, tycker två sjukhuschefer i Stockholmsområdet. I en debattartikel föreslår de en motsvarighet till läkarnas AT-utbildning för sjuksköterskor.(Läs debattartikeln på DN.se):

”Sjuksköterskorna är dåligt förberedda för sitt jobb”

”En nyutbildad sjuksköterska kräver inskolning i tre till sex månader”, skriver Birgir Jakobsson, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, och Barbro Fridén, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, på Dagens Nyheters Debattsida.

Inom barnsjukvården kan det ta ännu längre tid innan en sjuksköterska är redo för självständigt arbete, enligt skribenterna.

Dagens utbildningar är för teoretiska, anser de. Detta leder till att sjukhusen får ta emot ”alltför illa förberedda nya medarbetare, vilket ger en övertung belastning på de mer erfarna kollegerna, med en sämre vård för våra patienter som slutresultat.”

Sjukhuscheferna hävdar att detta är en del av förklaringen till problemen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Nyutbildade läkare får gå en AT-utbildning ute i verksamheten i ett och ett halvt år innan de får sin legitimation, påpekar de och skriver att ” något liknande borde naturligtvis gälla sjuksköterskor ” .

Dessutom vill artikelförfattarna se en förändring av de myndighetskrav som saknar verklighetsförankring. Som exempel nämner de att Socialstyrelsen bestämt att inhalationsmediciner till barn bara får ges av sjuksköterskor. Tidigare har detta skötts av undersköterskor.

Enligt Birgir Jakobsson och Barbro Fridén innebär detta att ”arbetsbördan för sjuksköterskorna blir ännu tyngre och vi underutnyttjar den viktiga kompetens som finns hos undersköterskorna”.

Lina Österberg

lina.osterberg@dagensmedicin.se

Bo Arnesjö's anmärkning: Bland annat detta är måhända en viktig förutsättning för att förskjuta/överföra arbetsuppgifter från läkare till (specialist-)sjuksköterskor i läkarbristens Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar