01 juli 2010

Dödligheten i prostatacancer kan halveras

Från SR P1.

Dödligheten i prostatacancer går att halvera genom regelbundna tester på män i 50- och 60-årsåldern. Det visar en svensk studie som pågått i 14 år, och som publiceras idag i tidskriften The Lancet Oncology. Nu väcks debatten om allmänna tester för prostatacancer borde införas.

Tester effektiva mot prostatacancerTester effektiva mot prostatacancer (1:54)
Dödligheten i prostatacancer går att halvera, genom regelbundna tester på män i 50- och 60-årsåldern. Det visar en svensk studie som pågått i 14 år och som publiceras idag. Nu väcks debatten om allmänna tester för prostatacancer borde införas.

I studien har forskarna följt 20 000 svenska män. Hälften av dem kallades vartannat år för att göra ett så kallat PSA-test, som kan visa om man riskerar att drabbas av prostatacancer. Nu, efter 14 år, är resultaten slående.

Bland männen som kallades för tester var dödligheten i prostatacancer hälften, jämfört med män som inte kallades. Störst var effekten för män som var under 60 år när de kallades första gången. Av dem dog bara en fjärdedel så många i prostatacancer.

Det här är är oväntat positiva resultat, säger Jonas Hugosson, överläkare i urologi vid sahlgrenska universitetssjukhuset, som är den som har lett studien.

– Effekten är dramatisk på de här männen. Om den är exakt en fjärdedel i framtiden är svårt att säga men effekten är väldigt kraftfull i alla fall.

Nackdelen med allmänna tester för prostatacancer är att många män riskerar att behandlas i onödan. Strålbehandling och operation kan leda till impotens och inkontinens, och om de inte fått en diagnos hade många av männen förmodligen hunnit dö av andra orsaker.

Ola Bratt, överläkare i urologi vid universitetssjukhuset i Lund, har ingått i Socialstyrelsens expertgrupp som har utformat riktlinjerna för prostatacancervård. Han säger att resultaten i den nya studien är mycket lovande, men han tycker inte att det är dags att införa allmänna PSA-tester. Riskerna är för stora att män behandlas, som egentligen inte hade behövt det, menar han.

– Problemet kvarstår att förhållandet mellan de män man gör nytta för, och de män man kan skada, är mindre gynnsamt för PSA-test än för en del andra screeningprogram som vi har, säger han.

Men Jonas Hugosson tror att rekommendationerna från Socialstyrelsen kommer att behöva ändras.

– Man kan alltså få en halverad dödlighet, eller kanske ännu mer på sikt. På något vis är det så kraftulla effekter att jag tror att socialstyrelsen kommer att i alla fall ändra sina rekommendationer, säger Jonas Hugosson.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar