07 juli 2010

Facken ger Filippa Reinfeldt rätt om tidsbegränsade chefsjobb

Från Dagens Medicin 2010-07-07

Både Läkarförbundet och Vårdförbundet ger Filippa Reinfeldt (M) rätt. De tidsbegränsade uppdragen som verksamhetschef bör försvinna.

Det var i en intervju med dagens medicin i söndags som Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, tog upp problemen med de tidsbegränsade chefsuppdragen i sjukvården.

Hon anser att de treårsförordnande som verksamhetschef som används inom sjukvården leder till svaga chefer. Det är helt enkelt svårt att fatta tuffa beslut för den som vet att man inom kort åter ska bli ”vanlig” kollega med dem som besluten berör. Och nu får Filippa Reinfeldt medhåll av tunga företrädare för Läkarförbundet och Vårdförbundet.

– Det är klart att man funderar på framtiden när man bara har ett år kvar på sitt förordnande. Det är svårt att fatta vissa beslut när man vet att man ska tillbaka till gruppen, säger Heidi Stensmyren, andra vice ordförande för Läkarförbundet.

Hon får medhåll av Lisbeth Löpare Johansson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.

– Problemet är att det inte finns någon fortsatt utvecklingsplan när förordnandet gått ut. Vi måste utvärdera de tidsbegränsade chefsskapen, säger Lisbeth Löpare Johansson.

De anser båda att sjukvården går miste om mycket ledarskapserfarenheter när de som varit chefer återgår till vanlig tjänst utan att fångas upp. Därför vill både Läkarförbundet och Vårdförbundet se tydligare och längre karriärvägar för dem som väljer att ta chefsuppdrag i vården.


Henrik Kennedy
henrik.kennedy@dagensmedicin.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar