29 januari 2008

Förtroendenämnden i Blekinge

Motion till Fullmäktige, Landstinget Blekinge

Angående Förtroendenämnden i Blekinge

Nedan sammanfattade Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet mm. SFS nr: 1998:1656 trädde i kraft den 1 januari 1999. Samtidigt upphörde lagen om förtroendenämndsverksamhet inom hälso- och sjukvården m.m. att gälla.

Enligt lagen skall det i varje landsting och kommun finnas en eller flera nämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter inom:
• den hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) som bedrivs av landsting eller enligt avtal med landsting,
• den hälso- och sjukvård enl. HSL som bedrivs av kommuner eller enligt avtal med kommuner och den allmänna omvårdnad enligt socialtjänstlagen (SOL) som ges i samband med sådan hälso- och sjukvård, samt
• den tandvård enligt tandvårdslagen (TL) som bedrivs av landsting.

För sådana nämnder, kallade patientnämnder, gäller vad som är föreskrivet i kommunallagen.

Patientnämnderna skall utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutvecklingen i hälso- och sjukvården genom att
• hjälpa patienter att få den information de behöver för att kunna ta till vara sina intressen i hälso- och sjukvården,
• främja kontakterna mellan patienter och vårdpersonal,
• hjälpa patienter att vända sig till rätt myndighet, samt
• rapportera iakttagelser och avvikelser av betydelse för patienterna till vårdgivare och vårdenheter.

En kommun som ingår i ett landsting får överlåta patientnämndsuppgifterna till landstinget, om kommunen och landstinget har kommit överens om detta. Kommunen får lämna sådant ekonomiskt bidrag till landstinget som motiveras av överenskommelsen.

Patientnämnderna skall senast den sista februari varje år lämna en redogörelse till Socialstyrelsen över sin verksamhet under föregående år.

Patientnämnderna skall vidare bevaka föreskrifterna om stödpersoner vid psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång som finns i lagen om psykiatrisk tvångsvård och i lagen om rättspsykiatrisk vård.

_________________

I Blekinge finns det fortfarande en förtroendenämnd där Blekinges kommuner och Landstinget Blekinge samverkar. Verksamheten följer i närmast oförändrad utsträckning den gamla lagen, som dock i mångt och mycket liknar den nya lagen. Förtroendenämndens ledamöter väljs enligt vad som stadgas i kommunallagen och i direkt proportion till utfallet av val till Landstinget Blekinge.

I de redogörelser, som årligen sänds till Socialstyrelsen rapporteras i huvudsak händelser och missförhållanden som rör patientsäkerhet, tillgänglighet, bemötanden och etiska frågeställningar i vården – det vill säga påfallande ofta konsekvenser av fattade politiska beslut. Många ärenden remitteras också antingen direkt eller via förtroendenämnden till Länsstyrelsen, Socialstyrelsen eller Hälso- och sjukvårdens Ansvarsnämnd (Hsan).

I Blekinge är de politiska partierna överens om att oppositionen skall inneha ordförandeposterna i alla revisionsnämnder och det är vanligast förekommande att oppositionen har majoritet i dessa. Denna princip bör gälla också i Förtroendenämnden. Det skulle öka trovärdigheten i kontrollen av landstingets och kommunernas verksamheter inför medborgarna, vilket är en önskvärd utveckling. Det är därför olyckligt att den styrande majoriteten, som i huvudsak är de som ska granskas, också tillsätter ordförandeposten samt att omvänd proportionalitet inte gäller vid tillsättning av ledamöterna i Förtroendenämnden i Blekinge.

En ordning som innebär motsatsen kan vara ett bra sätt för Blekinges kommuner och landsting att på frivillig väg markera förtroendenämndens oberoende i förhållande till den politiska majoriteten. Nämndens arbete skulle då kunna jämföras med arbetet i riksdagens konstitutionsutskott, där regeringens göranden och låtanden kontinuerligt granskas.

Mot bakgrund av ovanstående föreslås Landstingsfullmäktige besluta:

Att verksamheten i Förtroendenämnden i Blekinge ska anpassas till Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet mm. SFS nr: 1998:1656 med efterföljande ändringar.

Att Förtroendenämnden i Blekinge i större utsträckning ska ta sig an frågor, som rör den patientrelaterade säkerheten, bemötandet, tillgängligheten och etiska frågeställningar i vården

samt

Att Landstingsfullmäktige stödjer principen att oppositionen, i analogi med revisionsnämnderna i Blekinges kommuner och landsting, framgent skall inneha ordförandeskapet i Förtroendenämnden i Blekinge och att oppositionen skall ha majoritet i denna.



Bo Arnesjö (m)
V. ordf i Hälso- och sjukvårdsdelegationen
Ledamot av Landstingsfullmäktige

Inger Pilthammar (m)
Ledamot av Förtroendenämnden
Ledamot av Landstingsfullmäktige

Gustav Nilsson (m)
Landstingsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar