28 januari 2008

Medicinsk fotvård för funktionshindrade

Motion till Landstingsfullmäktige, Landstinget Blekinge angående

Medicinsk fotvård för funktionshindrade

Det finns patientgrupper med sjukdomar och funktionshinder som har speciella behov av en väl funge-rande medicinsk fotvård. Det gäller bland andra diabetiker, reumatiker, psoriasissjuka, hjärt- och kärlsjuka samt personer som lider av synnedsättning och neurologiska handikapp.

Få sjukvårdshuvudmän har hittills tillgodosett dessa gruppers behov av medicinsk fotvård. Sådan vård kan ha en livsavgörande betydelse för till exempel diabetiker och personer med cirkulationsstörningar i benen. För de flesta är dessutom tillgången av avgörande betydelse för att funktionshinder inte ska uppstå eller förvärras och för att man skall kunna leva ett normalt liv utan hemhjälp, sjukskrivningar och inläggning för slutenvård.

För att ”lösa” dessa problem förekommer det att remisser utfärdas till fotvårdare som saknar medicinsk kompetens. Allvarliga felbehandlingar kan då ske.

Bara i undantagsfall ryms behandlingsavgiften för medicinsk fotvård inom högkostnadsskyddets ram. Avgifterna för behandling varierar också kraftigt mellan sjukvårdshuvudmännen. Det är heller inte självklart att sjukvårdshuvudmännen betraktar medicinsk fotvård som sjukvårdande behandling. Hög avgift hos fotvårdare, som saknar remissavtal med sjukvårdshuvudmannen eller medicinsk kompetens kan därför slå hårt mot redan utsatta patientgrupper. Det är ofta valet av bostadsort som avgör tillgången till medicinsk fotvård. Det rimmar illa med hälso- och sjukvårdslagens mål om vård på lika villkor för hela befolkningen.

Mot bakgrund av det ovanstående förelås Fullmäktige, Landstinget Blekinge besluta:

• att landstinget – efter remiss från läkare eller sjuksköterskor - ska tillgodose behoven av medicinsk fotvård för sjuka och funktionshindrade som diabetiker, reumatiker, psoriatiker, hjärt- och kärlsjuka samt synskadade och neurologiskt ska-dade samt
• att avgiften ska ingå i högkostnadsskyddet.

Bo Arnesjö (m)
Fullmäktigeledamot, Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar