30 oktober 2007

Nu är det pensionärernas tur

Inför valet 2006 utformades blekingemoderaternas lokala äldrepolitik. Det skedde i samarbete med Moderaternas centrala talespersoner och riksdagskansli. Resultatet fick centralt godkännande och refererades i lokalpressen före valet. Vi skrev:

”Blekinge borde kunna bli ett bra landskap att åldras i! Åldrandeperioden är minst lika värdefull som det tidigare livet. Äldrepolitik berör alla.

Vi Blekingemoderater vill:
• att arbetslivet, det sociala och det politiska livet ska vara öppet för äldre, vars sociala och ekonomiska trygghet också ska vara säkrad genom ökad tillväxt och sysselsättning.
• underlätta anställning av äldre genom minskat arbetsgivaransvar, ändrade regler för pensionsavsättningar, avgiftsbestämda pensioner, ökad visstidsanställning efter 61 år samt att ta bort arbetsgivaravgifterna för dem som har varit arbetslösa eller sjukskrivna i över ett år – skapa nystartsjobb.
• införa jobbavdrag för alla arbetsinkomster och att pensionen normalt ska gälla gemensamt för ”två liv” – det vill säga om inte annat önskas gemensamt mellan äkta makar/samboende.
• införa en vård och omsorg med garanterad tillgänglighet och lagstadgad rätt att välja.
• ersätta kommun- och landstingsfinansieringen av vården och omsorgen med en statlig finansiering som utgår från patienternas behov och öppnar för alternativa driftsformer.
• satsa på folkhälsoarbete och förebyggande åtgärder hos äldre.

Vården och omsorgen ska sålunda stärka vårdtagarnas rättigheter och möjliggöra ökad valfrihet och större mångfald. Alla ska ges vård och omsorg i rätt tid och enligt fastlagda principer med rätt att välja den vård som passar dem bäst. I detta inkluderas tandvård och alla typer av handikappvård och rehabilitering. Behoven och inte plånboken eller kontakter ska vara avgörande!

Vi Moderater vill dessutom:
• satsa på utveckling av anhörigvården och stödja anhörigvårdare.
• satsa extra på rättstryggheten och att man vid planering av trafik och räddningstjänst ska ta hänsyn till äldres behov.
• begränsa fastighetsskatten för att senare avskaffa den helt.
• underlätta byggandet av seniorboenden och genom en omsorgsgaranti göra byggandet av särskilda boenden mera attraktivt.
• satsa på frivilligarbete, utreda möjligheten att införa avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet och avsätta medel för att utveckla volontärarbete, som ska höja livskvaliteten för många ensamma äldre.
• införa ett skatteavdrag på 50 procent för alla typer av hushållsnära tjänster”.

Samtidigt konstaterade Moderaterna (M) centralt att ålderdomen för många pensionärer var allt annat än trygg. Anledning till detta var långa vårdköer och återkommande rapporter av skandaler i äldreomsorgen. M ville därför tillföra kommunerna tio miljarder kronor under tre år för att stärka vård och omsorg. M ville vidare införa en nationell vårdgaranti, förbättra anhörigvårdarnas situation och stärka kvaliteten i vården och omsorgen.

Bristen på alternativ och valfrihet inom äldreomsorgen skulle – på sikt – lösas med en statlig nationell äldregaranti. Innan detta skulle kommunerna åläggas att erbjuda äldre full valfrihet inom vård och omsorg. Äldregarantin skulle sedan tillfredsställa alla individuella val av omsorg.

Under det första året med en borgerlig regering har mycket ändrats i positiv riktning. Bland annat har många fler kommit i arbete, utanförskapet reducerats och överutnyttjande och fusk med bidrag sanerats. Många utfästelser för äldre har också genomförts. Man förstår att den svenska socialismen skakas i sina grundvalar och deras politiker väljer påfallande tystnad.

Några som däremot inte tystnat är pensionärerna och speciellt de som bara har garantipension eller garantipension med låg ATP – ”fattigpensionärerna”. Många av dem lever, utan tvekan, under existensminimum. Senaste höjning av pensionsbeloppet är futtiga 113 kr/månad medan deras bostadskostnader skjuter i höjden och det har dessutom annonserats lägre ersättningar till förtidspensionärerna.

Vi gräsrotsmoderater får motta mycken spott och spe från pensionärerna på gator och torg och i lokala media för att vi ännu inte uppfyllt alla de löften vi gav i valrörelsen. Många pensionärer – snart 20 procent av hela befolkningen – känner sig svikna och säger sig sakna intresse av att rösta på De nya moderaterna i nästa val. Situationen är allvarlig!

Fredrik Reinfeldt’s avslutningsanförande i förra veckans partistämma har lugnat stämningarna något. Nu kommer satsningarna på välfärden, vilket innefattar alla typer av äldreproblem, Dessutom utlovas höjningen av förtidspensionerna från 80 till 92 procent. De moderata vallöftena inför valet 2006 kommer nu – i viss mån modifierade av regeringsalliansen - successivt att infrias. Hav förtröstan!

Bo Arnesjö (m)
Sammankallande i Blekingemoderaternas äldrepolitikgrupp 2005-2006
Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar