03 oktober 2007

Centrum för modern behandling av förmaksflimmer

Interpellation till Landstingsrådet Marie Sällström (s), Landstinget Blekinge angående

Centrum för modern behandling av förmaksflimmer

Varje år får 3.000-4.000 svenskar, som lider av plågsamt förmaksflimmer, inte den vård de bör ha på grund av att samhället inte tar sitt ansvar. Det menar forskare och hjärtspecialister som nu slår larrm i nummer 4/2007 av Sjukhusläkaren. Socialstyrelsen har också tagit upp behandlingen av förmaksflimmer i sina nya riktlinjer.

Idag finns nya metoder som är enastående effektiva att behandla denna folksjukdom, men metoderna kan inte användas på bred front inom sjukvården på grund av resursbrist och sparkrav inom landstingen.

Vanliga symtom vid förmaksflimmer är hjärtklappning, bröstsmärta, yrsel, trötthet, impotens, sömnrubbningar, nedsatt kondition och allmänt nedsatt välbefinnande, samt ibland även symtom på hjärtsvikt i form av bensvullnad, andnöd både i vila och vid ansträngning, samt illamående, magont och aptitlöshet. Personer med förmaksflimmer mår ofta mycket dåligt och kräver mycket akutvård.

Obehandlat förmaksflimmer kan på sikt leda till hjärtsvikt och en rad andra allvarliga sjukdomar. När förmaket flimrar kan det bildas proppar inne i förmaksörat. Propparna kan åka i väg och ge stroke eller stänga andra pulsådror i kroppen (embolier). Risken för propp i hjärnan eller stroke är fem gånger större hos patienter med förmaksflimmer än hos friska personer. De som framförallt är i riskzonen är de med högt blodtryck, diabetes, hög ålder (över 75 år) och de som tidigare haft en stroke. För att förebygga proppar behandlas patienterna med Waran (blodförtunning).

De nya metoderna med så kallad kateterablation och de kirurgiskt operativa behandlingarna har alla till syfte att eliminera störande impulser i hjärtats retledningssystem så att hjärtats jämna, och rytmiska pumpvågor återställs.

Thoraxkliniken vid Blekingesjukhuset har tagit upp dessa behandlingsmetoder med framgång och kan utgöra ett otvivelaktigt centrum för sådana behandlingar. Alla andra centra, som anammat dessa tekniker har redan accumulerat betydande väntelistor. En viss reservkapacitet finns vid Blekingesjukhuset.

Med anledning av det ovanstående anhåller jag om svar på följande frågeställning:

Avser Landstinget Blekinge att erbjuda andra huvudmän utomlänsvård inom diagnosområdet förmaksflimmer?
Bo Arnesjö (m)
Fullmäktigeledamot i Landstinget Blekinge

1 kommentar:

  1. Anonym09:02

    Underbart att se en politiker som förstår sig på förmaksflimmer! Hoppas resultatet blir ökat antal ablationer i Blekinge.

    SvaraRadera