29 oktober 2007

Ny hälsostrategi i EU

EU-kommissionen antog i veckan en ny hälsostrategi (”Together for Health: A strategic Approach for the EU 2008-2013”). Den ska gälla alla hälsoinsatser i EU, inklusive nya hälsoprogram och hälsoinitiativ i medlemsstaterna.

God och jämlik hälsa är en förutsättning liksom att verka för trygghet vid gränsöverskridande hot. Strategin bygger på fyra principer:
• En gemensam syn på hälsa,
• Att hälsa är en tillgång för ekonomisk utveckling,
• Att hälsan påverkas av alla politikområden samt
• Att EU ska verka för en bättre global hälsa.

Utifrån dessa principer har EU:s hälsopolitik tre huvudmål:
• Att skapa god hälsa i ett åldrande Europa, bland annat genom hälsofrämjande och förebyggande insatser under livets alla åldrar
• Att skydda medborgarna från alla hälsohot, bland annat epidemier, terrorhot och effekter av klimatförändringar
• Stöd för dynamiska, enhetliga och hållbara sjukvård- och omsorgssystem med bättre möjlighet för kunskapsutbyte, teknisk innovation och forskning

Strategin ska genomsyra de nya hälsoprogrammen, sjunde ramprogrammet för forskning och EU-kommissionens samarbete inom andra politikområden.

Alla medlemsländer och andra berörda parter ställer sig, efter ett omfattande samråd, positiva till förslaget till en ny, övergripande och enhetlig strategi för hälso-, vård- och omsorgspolitiken under det kommande decenniet.

Hälsovård ses som något värdefullt i sig, men också som en viktig förutsättning för ekonomisk tillväxt i Europa. Därför är det viktigt för EU att investera i hälsovård.

Samrådsdeltagarna uttryckte starkt stöd för kommissionens förslag att arbeta gemensamt med en rad centrala hälsovårdsfrågor, fokusera mer på hälsovårdsaspekter inom alla politikområden och att engagera sig mer i globala frågor.

Det europeiska samarbetet ska stärkas genom insatser inom en rad områden, till exempel hot mot folkhälsan, ojämlikheter i fråga om hälso- och sjukvård, hälsovårdsupplysning och främjandet av en hälsosam livsstil. Problemen med icke smittsamma sjukdomar (fetma, ledåkommor, demens etcetera) betonades särskilt.

Vidare underströks behovet av ett gemensamt europeiskt hälsouppgiftssystem med öppen tillgång till jämförbara uppgifter mellan medlemsstaterna. Man efterlyste gemensamma resultat- och processindikatorer för att kunna övervaka vilka framsteg som görs för att uppfylla strategins mål.

Strategin kan få framgång om den har tydliga kopplingar till alla de åtgärder som medlemsstaterna vidtar. Alla hälsovårdsmyndigheter och andra berörda parter ska sålunda ha ett tydligt medansvar och ska engagera sig aktivt i utvecklingen genom kompletterande egna handlingsplaner.

Nu går det inte att streta emot längre! Eller hur, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m), Karlskrona.
v. ordf i Hälso- och sjukvårdsdelegationen, Landstinget Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar