14 november 2006

Blekingesjukhusets budgetöverskridanden

Kostnaderna för vård av oss Blekingar utomläns belastar i stor utsträckning Blekingesjukhusets budget! Detta ökande ekonomiska ansvar åvilade förr landstinget centralt. Då var det relativt lätt för alla sjukhusets verksamheter att hålla sin budget.

Utomlänsvården och inhyrda läkare är tydligen de huvudsakliga orsakerna till Blekingesjukhusets budgetöverskridanden om knappt 50 miljoner. Detta är inget nytt!

Utomlänsvårdens priser fastställs årligen i förhandlingar mellan landstingen i Södra sjukvårdsregionen. Priserna anses spegla de reella kostnaderna och varierar mellan diagnoskategorier och åtgärder. I förhandlingarna fastställs priserna men däremot inte parternas volymsmässiga åtaganden!

De sydliga landstingen måste följaktligen budgetera utomlänsvårdens utgifter och intäkter efter egenhändigt skattade behov. Alla strävar då efter att minska strömmarna av patienter utomläns. Perifera landsting står dock i ett beroendeförhållande till de landsting som har egen högspecialiserad regionsjukvård och som därför får stora tilläggsanslag från staten. Detta understryker de perifera landstingens behov av att skapa egna ersättningsresurser. Så sker kontinuerligt - i Blekinge bland annat när hjärt- och kärlkirurgi etablerades i Karlskrona.

Mellan Landstinget Kronoberg och Landstinget Blekinge utväxlas patienter med operationskrävande hjärtåkommor mot patienter med tumörsjukdomar som kräver strålbehandling. Samarbetet fungerar väl!

Mellan Region Skåne och Landstinget Blekinge sker också en ömsesidig utväxling av patienter med avancerade åkommor. Landstinget Blekinge ökar sitt utnyttjande av högspecialiserad vård i Lund och Malmö. Region Skåne däremot har nu - trots sina väntelistor - reducerat en betydande ström av patienter till den högkvalitativa hjärtverksamheten vid Blekingesjukhuset. Intäkterna från Region Skåne har sålunda minskat medan Blekingelandstingets utgifter för annan avancerad vård i Skåne har ökat.

Till detta kommer en ström av patienter från Blekinge till i huvudsak Region Skåne på grund av bristfällig tillgänglighet eller avsaknad av utbud vid Blekingesjukhuset, som - i sin tur – tvingas ta sig an allmänläkarfall från den läkarmässigt underbemannade primärvården.

Socialdemokraterna med stödpartier vill nu komma till rätta med Blekingesjukhusets budgetöverskridanden genom att skära ner sjukhusets kostnader – speciellt i Karlshamn. Logiken bakom dessa förslag haltar!

I själva verket gör hela Blekingesjukhuset ett gott jobb. Så sker trots att Region Skåne reducerat sin utomlänsvård i Blekinge och den frikostigt budgeterade primärvården inte klarar sina åligganden. Att i detta läge ”bestraffa” Blekingesjukhuset med ytterligare neddragningar skapar en ännu sämre tillgänglighet, en känsla av otillräcklighet, en ohållbar arbetsmiljö med bland annat en dålig läkarrekrytering.

Kanske skulle man istället
• Fastställa både priser och volymsmässiga åtaganden i de årliga utomlänsavtalen
• Interimistiskt överföra Landstingets outnyttjade budgetutrymme inom andra förvaltningar till Blekingesjukhuset tills dess de fullt ut klarar sina uppgifter.
• Skapa möjlighet för mångfald genom att öka både offentliga och privata etableringar framför allt i primärvården och den sektoriserade psykiatrin.
• Skapa ett starkt fördjupat ömsesidigt samarbete mellan landstinget och primärkommunerna i avsikt att undvika dubbelarbete.
• Lyssna på personalen!

Rätta mig om jag har fel, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s)!

Bo Arnesjö, Landstingsledamot (m), Ronneby(m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar