09 november 2006

Allmänläkare vill ta sig an hemsjukvården

Ordföranden i Distriktsläkarföreningen säger att allmänläkarna är beredda att ta sig an hemsjukvården. Dock krävs tillräckligt många allmänläkare med rimliga arbetsvillkor och en rimlig arbetsbörda.

Allmänläkarnas medverkan i hemsjukvården brister på många håll – även i Blekinge. Deras relativt fåtaliga insatser bär prägel av ”brandkårsutryckningar” först när patienter är allvarligt sjuka.

Hemsjukvård krävs oftast av kroniskt sjuka äldre med omfattande vårdbehov och behov av vårdkontinuitet, hembesök, helhetsperspektiv och anhörigstöd. Allmänläkare och distriktssköterskor anses väl lämpade för detta.

Förverkligande kräver tillräckligt antal allmänläkare med ett rimligt och väl definierat uppdrag. Åldersstrukturen i allmänläkarkåren och aktuell nyrekrytering kommer inte att lösa dagens brist. Många hävdar att utbildningskapaciteten är tillräcklig men att läkarna skyr de orimliga arbetsvillkoren i primärvården delvis betingade av för liten läkartäthet.

När ett familjeläkarsystem införs fullt ut och alla får en egen läkare ska också hemsjukvården få full läkarmedverkan. En personlig familjeläkare skapar trygghet för patient, anhöriga och vårdpersonal. Onödiga besök på sjukhusens akutmottagningar undviks. Arbetsmiljön för läkarna blir då bättre med en ökad variation och med möjlighet till hembesök.

Landstinget Blekinge i likhet med Läkarförbundet har sedan flera år hävdat att basen i svensk hälso- och sjukvård ska vara ett familjeläkarsystem med personliga familjeläkare. Landstinget har haft decennier på sig att lösa detta, men inte lyckats. Därför har Läkarförbundet föreslagit ett nationellt familjeläkarsystem - kallat Protos.

I grunden är detta en viktig politisk fråga för Landstinget Blekinge. Vår satsning på primärvården och ett tillräckligt antal allmänläkare måste bli verklighet och inte bara vackra, tomma ord.

Vi moderater vill därför tillåta en primärvård präglad av mångfald med både offentliga och privata etableringar med en rimlig arbetsbörda och rimliga arbetsvillkor för alla gemensamt. Goda exempel på privata etableringar med betydligt bättre tillgänglighet för patienterna finns redan bland annat i Olofström, Ronneby och Tving samt inom tandvården. Vi tillstyrker också att primärkommunerna ska få anställa egna läkare och sjuksköterskor om så anses lämpligt till exempel inom äldreomsorgen.

När samhället får fler allmänläkare kan hemsjukvårdens patienter få trygghet, kontinuitet och hembesök. Allmänläkarna säger sig sålunda beredda att ta sig an hemsjukvården om de blir flera.

Det är dags för ytterligare krafttag, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (s)!

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar