22 augusti 2006

Vänsterpartiet under 4 procent

Väljarstödet rasar nu för vänsterledaren Lars Ohly, och hans parti riskerar att åka ur riksdagen. Samtidigt har nedgången för socialdemokraterna stoppats. Det visar Synovate Temos nya mätning.

VÄNSTERPARTIET LIGGER under fyraprocentsspärren för att få ta plats i riksdagen efter valet. Partiet får 3,6 procent, den lägsta nivån för partiet sedan april 1994.

Det är ett kraftigt och statistiskt säkert väljartapp sedan junimätningen, då partiet fick 5,9 procent. Sedan juni har partiet förlorat mer än hälften av sitt stöd bland yngre väljare under 30 år. Väljarförlusterna är också större bland män än bland kvinnor.

Vänsterpartiet förlorar väljare till flera andra partier, men den senaste veckan verkar de främst ha gått till socialdemokraterna och "till soffan". Många väljare som uppger att de röstade på vänsterpartiet i förra valet vill nu inte ange något parti.

- DET HÄR ÄNDRAR hela valmatematiken för partierna. Det kan få miljöpartistiska väljare att stödrösta på vänsterpartiet för att rädda det kvar i riksdagen, med följd att miljöpartiet åker ut. Det är ett mardrömsscenario för samarbetspartierna, säger Synovate Temos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Statsminister Göran Persson har skärpt kritiken av vänsterpartiet den senaste tiden, och det är också socialdemokraterna som ser ut att ha tjänat på vänsterpartiets väljarras. Socialdemokraterna får 37,7 procent i den här mätningen, jämfört med 34,8 förra veckan. Uppgången är inte statistiskt säkerställd, men den innebär i alla fall att nedgångstendensen sedan försommaren har stoppats.

DEN HÄR MÄTNINGEN genomfördes dagarna före och efter att socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest och under den period då debatten pågick om de borgerligas oklara besked om hur den statliga fastighetsskatten ska avskaffas. Men det går inte ännu att utläsa om dessa båda händelser haft någon inverkan på väljaropinionen.

Avståndet mellan de politiska blocken har minskat något. De fyra borgerliga partierna leder med 49,3-46,6 över socialdemokraterna och dess samarbetspartier. Vänsterpartiet räknas in i det samlade vänsterblocket, eftersom den statistiska felmarginalen gör att partiet ändå kan ligga över riksdagsspärren. Utan vänsterpartiet skulle den borgerliga ledningen växa till 49,3-43,0.

PÅ DEN BORGERLIGA sidan har det inte skett några tydliga förändringar. Moderaterna får 28,0, folkpartiet 9,8, centerpartiet 6,1 och kristdemokraterna 5,4 procent.

Vänsterpartiets nedgång verkar inte heller ha gynnat miljöpartiet, som får 5,3 procent i den här mätningen.

Väljartappet för vänsterpartiet bekräftas också av opinionsinstitutet Skops mätning, som redovisas här intill. Men den är delvis gjord tidigare än Synovate Temos mätning, och med en annan intervjufråga, och mätningarna kan därför inte direkt jämföras.

I DEN HÄR MÄTNINGEN särredovisas för första gången opinionssiffrorna för Sverigedemokraterna. Partiet, som har sina rötter i nynazistiska organisationer, fick ett ökat väljarstöd i junimätningen efter en omfattande publicitet i samband med en omdiskuterad mätning i Aftonbladet. Eftersom partiet sedan dess legat över 1,5 procent i tre mätningar i rad redovisas nu mätresultatet, i enlighet med Synovate Temos publiceringsregler.

Partiet har dock backat i de tre senaste mätningarna, från 2,9 i juni till 1,6 procent i den här mätningen.

Väljarstödet för Junilistan och Feministiskt initiativ ligger kvar på cirka en halv procent varderas.

Synovate Temo har i den här mätningen för DN intervjuat 1.780 personer under perioden 14-20 augusti. Drygt var femte väljare, 22,6 procent, vill inte ange något parti.

Henrik Brors, Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar