18 augusti 2006

M kan få ännu fler väljare

Klicka på rubriken

Henrik Brors, henrik.brors@dn.se

Moderaterna är i dag ett mer populärt parti bland väljarna än socialdemokraterna. Det ökar moderatledaren Fredrik Reinfeldts möjligheter att vinna fler väljare inför valet.

Synovate Temo börjar för DN:s räkning nu också mäta "underströmmarna" i väljaropinionen för att se hur stora partiernas möjligheter är att vinna nya väljare.

- Valforskningen har visat att det finns starka samband mellan vilken inställning väljarna har till partier och vilka de kan tänkas stödja framöver, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring.- Ju bättre en väljare tycker om ett parti, desto större sannolikhet är det att han/hon ska rösta på det.

Den här mätningen visar att en majoritet av väljarna, 51 procent, har en positiv inställning till moderaterna. Det är betydligt fler än de drygt 28 procent som säger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Samtliga borgerliga partier har betydligt fler som är positiva till partierna än vad deras opinionssiffror visar i dag. 43 procent har exempelvis en positiv inställning till folkpartiet, jämfört med opinionssiffrorna på cirka 10 procent. Bland de som stödjer socialdemokraterna i dag har drygt var fjärde en positiv inställning till centern och kristdemokraterna.

Även vänsterpartiet och miljöpartiet har höga popularitetssiffror i förhållande till dagens väljarstöd.Medan mätningen inte alls visar lika stor väljarpotential för socialdemokraterna. 47 procent av väljarna har en positiv uppfattning om partiet, medan dagens opinionsmätning ger partiet knappt 35 procent.

Bland partierna utanför riksdagen är Junilistan populärast, med 13 procent som är positiva till partiet.Det särklassigt mest impopulära partiet är Sverigedemokraterna. Åtta av tio väljare har en negativ inställning till partiet, och endast sju procent en positiv.

- Med så låga siffror är det redan i praktiken klart att partiet inte har någon möjlighet att komma in i riksdagen, säger Nicklas Källebring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar