29 augusti 2006

Varför reagerar inte kommunerna?

”Lag om kommunal befogenhet att tillhandahålla servicetjänster åt äldre” trädde i kraft i juli 2006.

Lagen ger kommunerna befogenhet att utan behovsprövning tillhandahålla service för äldre 67+ år.

Service är tjänster som förebygger skador, olycksfall eller ohälsa jämte tjänster som friska yngre utan funktionshinder normalt kan utföra själva - som byta glödlampor och gardiner eller göra tunga lyft.

Kommunens nämnd för äldreomsorg ska ha hand om denna serviceverksamhet.

Hemtjänst omfattar både sådan service och personlig omvårdnad. Service innebär sålunda praktisk hjälp med hemmets skötsel, såsom städning (inklusive fönsterputsning), tvätt, hjälp med inköp, ärenden på post och bankkontor och hjälp med tillredning av måltider samt distribution av färdiglagad mat. Personlig omvårdnad avser insatser som därutöver krävs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov och handlar om hjälp att äta och dricka, klä och förflytta sig, sköta personlig hygien. Därutöver åtgärder för att bryta isolering eller för att den enskilde ska känna sig trygg och säker hemma.

Alla kommuninvånare över 67 år ska kunna få denna service på lika villkor oavsett var de bor. Servicen ska inte inskränka eller ersätta kommunens skyldighet att tillhandahålla hemtjänst enligt Socialtjänstlagen.

Kommunen har rätt, men inte skyldighet, att ta ut avgifter för servicetjänsterna. Avgifterna ska vara skäliga och får inte överstiga kommunens självkostnad. Servicetjänster utan individuell behovsprövning är momspliktiga.

Kommunen kan välja mellan att utföra servicetjänster i egen regi eller att anlita någon annan.

Ett serviceärende ska handläggas som ett biståndsärende enligt socialtjänstlagen. Ett beslut kan överklagas till länsrätten. Så gäller även beslut om individuella avgifter.

Vi Moderater vill prioritera genomförandet. Det kräver fördjupat samarbete mellan kommuner och landsting och kan underlättas genom att acceptera skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster och genom formaliserat samarbete med pensionärs-, handikapp- och många andra ideella organisationer!

Bo Arnesjö (m), Kandidat till landstings- och kommunfullmäktige
Gustav Nilsson, Landstingsråd (m), Kandidat till Riksdag och Landstingsfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar