27 augusti 2006

Jämnt mellan blocken i ny Sifo



Den borgerliga alliansens försprång i opinionen är utraderat. Sifos senaste mätning visar att det nu är helt jämnt mellan blocken, tre veckor före valet. Orsaken är att moderaterna backar kraftigt.

De två första väljarbarometrar som Sifo gjorde i augusti efter det att mätningarna haft sommaruppehåll visade att de borgerliga partierna dragit ifrån det rödgröna blocket. Nu är trenden bruten.

Försprånget på 7,1 procentenheter i förra veckans mätning är i princip helt borta: alliansen får nu 47,7 procent (51,6 procent förra veckan) och regeringssidan 47,4 procent (44,5 procent förra veckan).

Framför allt handlar det om att moderaterna tappat väljarstöd rejält. Nedgången är 4,3 procentenheter och partiet landar på 24,3 procent.

Både utjämningen mellan blocken och moderaternas nedgång är statistiskt säkerställda jämfört med förra veckans mätning. För övriga partier ligger alla förändringar inom felmarginalen.

– Det här innebär att utgången av valet är mycket oviss. Det är inte så många som går över blockgränsen, men uppenbarligen är de rätt lättrörliga, säger Toivo Sjörén, Sifos undersökningsledare.

Förändringarna har skett framförallt i Stockholm.
– Moderaterna tappar tydligt väljare i Stockholmsområdet, medan det verkar som om socialdemokraterna hämtat upp sig lite där. Slaget står i Stockholm, säger Toivo Sjörén.

Sifos mätning gjordes måndag till torsdag den här veckan, det vill säga efter det att socialdemokraterna presenterat sitt valmanifest den 18 augusti. Men någon signifikativ förändring av deras opinionssiffror har händelsen inte inneburit.

Majoriteten av intervjuerna gjordes innan den borgerliga alliansen presenterat sitt gemensamma valmanifest i onsdags, och hur det påverkat väljarna är alltså för tidigt att säga.

De osäkra väljarna, som i den förra mätningen var rekordmånga, har minskat markant – andelen tillfrågade som inte kan eller vill uppge sina partisympatier har gått ner till 15,1 procent från 20 procent, en statistiskt säkerställd minskning.

– Folk börjar bestämma sig. Det innebär att förändringarna i opinionen inte bara beror på strömningar mellan partierna utan att strömningarna också går från soffan till partierna, säger Toivo Sjörén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar