30 juni 2006

Tillväxthormonstimulering förbättrar den fysiska förmågan hos äldre

Ett försök med en substans som stimulerar frisättningen av tillväxthormon från hjärnan och hypofysen har rapporterats vid den 6:e Internationella Neuroendokrinologikongressen i Pittsburgh, USA. Substansen kan ges i injektionsform och är resultat av ett utvecklingsarbete vid läkemedelsföretaget Pfizer.

I försöket fick 395 män och kvinnor i åldrarna mellan 65 och 84 år med måttliga fysiska funktionsnedsättningar i rörelseorganen, den aktiva substansen. En kontrollgrupp fick blindmedicin (placebo). Utfallen, som mättes, var förändringar av kroppens fettinnehåll och muskelmassa och den fysiska prestationsförmågan exempelvis i form av gång i trappor.

Enligt rapporten ökade muskelmassan hos dem som fick den aktiva substansen med ca 1,5 kg och den fysiska prestationsförmågan kraftigt under hela den ettåriga försöksperioden. Vissa biverkningar förekom visserligen men författarna hyser förhoppningar om att denna terapiform kan komma att reducera den åldersbetingade nedsättningen av den fysiska förmågan och rörligheten hos äldre.

Konferensrapporten ingjuter utan tvekan hopp hos den grupp äldre som har ett skralt ”fodral” med nedsatt rörlighet men bibehållna intellektuella funktioner. Här finns plats för intensifierad klinisk forskning. Eller hur, landstingsrådet Marie Sällström (s)?


Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar