24 juni 2006

Förebyggande hembesök hos äldre lönar sig!

Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Institutionen för epidemiologi och folkhälsa vid Umeå Universitet och Nordmalings kommun har nu publicerat en studie där effekterna av förebyggande hembesök hos äldre utvärderats ur humanitär och ekonomisk synvikel.

Resultatet av hembesöken värderades genom att jämföra sjukligheten och livskvaliteten hos de besökta äldre med en kontrollgrupp, som inte fick hembesök. De flesta äldre i Nordmalings kommun fick delta. Hembesökens viktigaste effekt var en kraftigt reducerad sjuklighet och dödlighet utan ökade offentliga kostnader.

Friska äldre kan ha deltidsarbete, ta hand om barnbarn, ge väntjänster, arbeta ideellt eller vara politiskt aktiva. Sådana effekter har dock inte räknats in i den hälsoekonomiska utvärderingen. Hos äldre med en samhällsuppgift förbättras dessutom hälsan ytterligare.

Nu ångrar nog vänstern i Landstinget Blekinge med Marie Sällström (s) i spetsen sitt avslag på moderatmotionen om förebyggande hälsoundersökningar och hälsosamtal hos äldre för nästan fem år sedan!

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar