26 juni 2006

600 miljoner till vård av äldre

Regeringen har nu beslutat om fördelning av 600 miljoner kronor för 2006 till kommuner och landsting. Pengarna ska gå till vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Sveriges Kommuner och Landsting välkomnar den extra satsningen.

Pengarna ska användas till insatser på rehabiliteringsområdet, nutritionsarbete, läkemedelsgenomgångar och förstärkt läkarmedverkan.

– Dessa extra pengar blir en välbehövlig förstärkning på en rad områden där kommunerna och landstingen redan gör stora satsningar, säger Ilmar Reepalu, ordförande i Svenska Kommunförbundet. Vi förutsätter att medel även får användas till andra områden som riktar sig till gruppen äldre med sammansatta vårdbehov, som samverkan i vårdprocessen, säkerhets- och kvalitetsarbete eller verksamhetsuppföljning.

– Vården och omsorgen om de mest sjuka äldre är ett område där stora krav ställs på samverkan och en god kvalitet. Därför är det inte minst viktigt att nu få extra resurser för att ta fram en gemensam långsiktig plan för att utveckla vården och omsorgen, poängterar Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet.

Sveriges Kommuner och Landsting ser huvudmännens arbete kring vården och omsorgen om äldre som ett prioriterat område. I nära samverkan med Socialstyrelsen ska utvecklingsplanens genomförande följas och gemensamt bidra till kunskapsutvecklingen för att skapa en saklig bild av den svenska äldreomsorgen.

– Svensk äldreomsorg är mycket bra men kan naturligtvis bli bättre. Dessa extra resurser kan stärka förändringsarbetet i äldrevården, säger Lars Isaksson.

– Statliga medel är viktiga som styrinstrument och stimulans men huvudmännens egen långsiktiga finansiering och lokalt fattade beslut om prioriteringar utgör dock den viktiga grundvalen för den lokala demokratin, säger Ilmar Reepalu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar