19 november 2005

Allt fler slut vid trettio

Chefekonomen vid Svenskt Näringsliv Stefan Fölster har studerat den ändrade arbetsledigheten i Sverige och slår nu larm.

Den största procentuella ökningen av förtidspensionärer ses bland kvinnor under 30 år. På ett år har antalet vuxit 30 procent, merparten på grund av ”psykiska besvär”.

Antalsmässigt är ökningen dock störst bland kvinnor i åldern 30-49 år, en ökning på nära 2500 eller 25 procent på bara ett år. Ökningen i denna grupp är snabbare än för kvinnor över femtio. Psykiska besvär är orsak i cirka 40 procent.

Antalet nya långtidssjukskrivningar bland personer under 30 år har också ökat dramatiskt sedan strax före millennieskiftet. Män är överrepresenterade i åldersgruppen under 24 år men däröver kvinnorna. Mentala diagnoser är orsak till ungefär en tredjedel medan övriga sjukdomar har minskat andelsmässigt, men ökat i absoluta tal.

Det finns, enligt Stefan Fölster, fyra viktiga förklaringar till varför förtidspensionering bland unga kvinnor och män ökat så kraftigt:

· Sämre start från skolan.
Nära 20 000 skolungdomar skolkar så mycket att de måste betraktas som oskolade. Avhoppen från gymnasiet ökar också kraftigt. Tre av tio gymnasister får aldrig slutbetyg.

· Svårare att få arbete.
En ungdomsarbetslöshet på 16 procent är dubbelt så hög som i vårt sydliga grannland och slår speciellt hårt mot invandrare.

· Långa väntetider till psykvården.
Fyrtio procent av de långtidssjukskrivna kvinnorna anger att de står på väntelista till vård.

· En kraftig ökning av förtidspensioneringarna från Försäkringskassans sida under 2004.
Detta görs för att hyfsa sjuktalen och i hopp om att de yngre senare ska komma tillbaka i arbete. Men enligt riksrevisionsverket (RRV) är det bara en procent av dem som förtidspensionerats före 30 år som någonsin återvänder till arbete.

Stefan Fölster ”bannar i kyrkan”. Han är modig och löper risk att ”bannlysas” av facket och de rödgröna! Men det är lätt att hålla med. Utvecklingen måste brytas. Vi har inte råd med att unga kvinnor och män ohämmat slås ut från arbetsmarknaden. Det är ett gigantiskt mänskligt och samhällsekonomiskt slöseri som är oacceptabelt. Man förstår om många läkare önskar avhända sig sjukskrivningarna och de därmed förknippade riskerna att bli ”svartlistade”. Det Nuderska ”köttberget” bävar!

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar