04 augusti 2005

”Att gå in i väggen”

Det stressrelaterade begreppet ”utbrändhet” präglades 1974. I Sverige kom det i bruk på 90- talet vid den ekonomiska nedgången och den då ökade stressen i arbetslivet.

Litteraturen inom området är vidlyftig! Experterna tvistar både om definitionerna och orsakerna och anger olika huvudsakliga infallsvinklar relaterade till:
• individen och dennas förmåga att hantera sina känslor, relationer och livshändelser
• arbetsplatsen och dess organisation – ofta med stora förändringar i form av omorganisationer, nedskärningar med mera
• den nya samhällsstrukturen med allt snabbare kommunikationer och ny teknik.

Utbrändhet (även kallad utmattning, utmattningssyndrom, utmattningsdepression, kroniskt trötthetssyndrom, ”att gå in i väggen” eller maladaptiv stressreaktion) är den i särklass vanligaste orsaken till sjukskrivning, även långvarig sjukskrivning, och förtida pensionering.

Tillståndet kännetecknas av stark och handikappande, oförklarlig trötthet med påtaglig sänkning av den yrkesmässiga och sociala funktionsnivån. Tröttheten upplevs som utmattning, inte som sömnighet. Övriga symtom kan vara nack- och halsont, ömmande lymfkörtlar, muskelvärk, smärtor i en eller flera leder utan ledsvullnad, huvudvärk av nytillkommen typ, sömnbesvär med känsla av att inte vara utsövd efter sömn, nedsatt närminne och koncentrationsförmåga jämte långvarig trötthet efter motion. Ibland kan tillståndet utvecklas till äkta depression dock inte oftare än i normalpopulationen.

Diagnosen är en uteslutningsdiagnos! Det innebär att man först utreder om det finns någon annan orsak till problemen.

Man känner sålunda inte orsakerna och det finns inga objektiva kriterier för att fastställa diagnosen. Det finns heller inga effektiva behandlingsmetoder, utom möjligen vila.

Sänkta bidragsnivåer kan minska antalet sjukskrivna i dessa åkommor. Vissa experter anser dock att detta på sikt kan leda till allt allvarligare och svårhanterligare symptombilder.

Minst 200 000 svenskar är sjukskrivna för utmattning, dominerat av medelålders kvinnor. Mörkertalen är stora. Upp emot tio procent betecknas som allvarliga och närmast obotliga. Ännu fler blir förtidspensionerade. Kostnaderna för samhället är enorma!

Läkarkåren står handfallen! Forskning krävs! Vem tar ansvaret?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar