18 augusti 2005

S i Ronneby allt längre från framtiden.

Kommunalrådet i Ronneby Jan-Anders Palmqvist försöker i insändare redogöra för skillnader mellan de borgerliga samarbetspartierna C+M+Fp+Kd och den allt blekare vänsterkonstellationen S+V+Mp i Ronneby.

Tyvärr har S kört fast i gamla hjulspår och tror sig kunna möta framtiden med en politik som för länge sedan tappat styrka och framsynthet. Att allt ska lösas med lika lösningar för alla, där kommunen måste driva alla verksamheter är en politik som inte stämmer överens med medborgarnas krav på dagens samhälle.

Tillsammans med allt fler medborgare i Ronneby Kommun tvingas vi se på hur S+V+Mp fastnar allt djupare i lösningar som innebär kraftiga skattehöjningar, färre arbetstillfällen, färre kommuninvånare och ökade sjukskrivningar.

Med tanke på de opinionssiffror som för närvarande redovisas i olika undersökningar förstår vi att Jan-Anders är orolig att förlora makten i Ronneby kommun i nästa års val.

De borgerliga samarbetspartierna C+M+Fp+Kd är dock beredda att ta över styrningen av Ronneby kommun. Vi har under flera år byggt upp gemensamma uppfattningar i viktiga grundfrågor om hur kommunen bör styras framåt. Det kan bl a ses i de gemensamma förslag till budgetar som vi föreslagit de senaste åren. Vi har länge pratat om att den nuvarande politiska kommunledningen måste ändra attityd gentemot kommuninvånarna, näringsliv och de kommunalt anställda. Den attitydförändringen innebär att man öppnar/stimulerar till kreativa/individuella lösningar och olika driftsformer för den kommunala verksamheten.

För oss är det inte vem som driver verksamheten som är det viktiga utan till vilken kvalitet den drivs. Vi är överens om att en bra skola och en god vård och omsorg skall finnas för alla medborgare och de ska finansieras via gemensamma resurser. Till skillnad från Jan-Anders så tycker inte vi att verksamheten måste drivas av kommunen bara för att den finansieras gemensamt. I stället vill vi stimulera tillväxt och utveckling genom att hitta olika driftsformer och alternativa lösningar. En mångfald av lösningar tror vi kan intressera fler medborgare att engagera sig i sin tillvaro och framtid. Det i sin tur ger underlag/intresse för fler att söka sig till kommunen och då kommer också näringslivet att få möjlighet att utvecklas.

I kommunen pågår just nu ett projekt för hur vi ska profilera Ronneby kommun i framtiden. I det förarbete som där gjorts kan vi konstateras att vi får stöd för att det måste till attitydförändringar i den politiska ledningen. Man kan konstatera att många som deltagit i det projektet menar att vi måste få en anda som kännetecknas av samverkan, nytänkande och mångfald för att kunna möta framtiden. Att envetet, såsom socialdemokraterna, vilja ha stora lösningar, t ex för äldreboende, eller hindra olika driftsformer, t ex alternativa skolor/omsorg, eller strunta i medborgarna, t ex organisation av räddningstjänst, går inte i takt med den önskade profileringen.

Det är dags att efter nära 70 års maktinnehav i Ronneby att släppa fram nya krafter som är beredda att leda Ronneby kommun in i framtiden. Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är beredda att göra detta.


Boo-Walter Eriksson Gruppledare (m)
Kenneth Michaelsson Gruppledare (c)
Kerstin Johansson Gruppledare (Fp)
Ulla Svensson Gruppledare (Kd)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar