18 augusti 2005

Skandalen Vidablick i Ronneby

Kommunstyrelsen i Ronneby klubbade i förra veckan investeringskostnader om 127,8 miljoner kronor för ombyggnad av Vidablicks höghus- och mellandel. Till detta kom ett inventariebehov beräknat till 4 miljoner kronor. Beslutet fattades av socialdemokraterna med stöd av en enda annan politiker - Kerstin Johansson (fp). Alla övriga ledamöter demonstrerade ånyo mot projektet och dess kostnader genom att avstå från att rösta.

För dessa, tidernas största, investeringskostnader ska Ronnebyborna få tillgång till 60 lägenheter för särskilt boende och cirka 20 lägenheter för korttidsboende. Lägenheternas storlek ska bli 40 kvm och hyreskostnaden minst 4700 kr/månad/lägenhet i dagens penningvärde. Varje etage i höghuset ska ha vissa gemensamma utrymmen och en inglasad balkong. Brandskyddet (sprinklers) och evakueringsvägarna blir dimensionerade för uppegående patienter och följer därför knappast den nya lagstiftningen inom området.

Ändå omfattade beslutet inte en planerad ombyggnad av Vidablicks storkök eller driftskostnadernas ökning med anledning av de totala ombyggnaderna.

Vi Ronnebybor har blivit grundlurade. Till en investeringskostnad om minst 1,6 – 1,7 miljoner kronor per lägenhet om 40 kvm och en hyreskostnad, som många inte har råd med, har vi påtvingats en äldreomsorgslösning de flesta inte vill ha!

I Kommunfullmäktige nästa vecka är det sista chansen att stoppa projektet och ersätta det med bättre och kostnadseffektivare alternativ!

JanAnders Palmqvist (s), ansvarigt kommunalråd i Ronneby, anger ett nypåkommet dåligt samvete i en debattartikel ”Beroende av andra” i BLT 12/8. Han känner sig ensam och svag och vädjar nu bland annat om hjälp med rekonstruktion av kommunens näringsliv, utbildningsutbud, sjukvård och äldreomsorg.

Man förstår hans våndor!

Bo Arnesjö (m), ordförande i Moderatseniorerna, Ronneby
Roger Fredriksson, politisk sekreterare (m), Blekinge
Christoffer Stenström (ordförande i MUF, Blekinge)
alla tre ledamöter i Moderaternas arbetsgrupp för äldrepolitiken i Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar