12 juni 2010

Handikappade äldre välfärdens förlorare

Funktionshindrade, vars handikapp inträffat före 65 års ålder, omfattas av en rättighetslag. Den ger dem rätt till personlig assistans och ”goda” levnadsvillkor livet ut.

Inträffar däremot ett funktionshinder efter 65 år gäller endast Socialtjänstlagen (SoL), där de drabbade bara har rätt till en så kallad ”skälig” levnadsnivå. De ska sålunda betala för sin service och omsorg och är oftast hänvisade till en enda kommunal utförare.

Många kommuner anser sig inte längre kunna utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan handikappade som drabbats före respektive efter 65 år. Kommunerna har tydligen så svåra ekonomiska problem att de inte fullt ut kan tillfredsställa hela befolkningens behov av social service och omsorg. Kvaliteten på omsorgen om de handikappade och äldre diskuteras livligt och man hävdar att skatterna inte kan höjas mer.

Det är knappast acceptabelt att ha två helt olika omsorgssystem avhängigt av om ett funktionshinder konstaterats före eller efter vårdtagarnas 65-årsdag. Tilltagande försämringar för de som handikappats efter 65 håller på att ske och tidigare gratisservice betingar nu allt högre priser.

Per Gunnar Edebalk - professor i social politik i Lund - har föreslagit en lösning på de ekonomiska problemen och orättvisorna genom en allmän omsorgsförsäkring för funktionshindrade oberoende av ålder. Denna skulle kunna finansieras genom en växling mellan kommunalskatter och försäkringsavgifter.

Därvid skulle:

- finansieringen underlättas och en ekonomisk utjämning ske mellan kommunerna,

- alla brukare få ”goda” levnadsvillkor och ingen bara en ”skälig” levnadsnivå enligt SoL,

- kommunerna få intresse av att ta emot vårdkrävande äldre från andra kommuner, eftersom inflyttade vårdtagare medför sina försäkringspengar och

- omsorgsförsäkringen bidra till att lösa dilemmat att vi nu har två olika ekonomiska stödsystem för handikappade inom äldreomsorgen.

Den kommunala äldreomsorgens påfrestningar kommer att öka. En lösning vore att klara de handikappades ekonomiska och sociala problem med en enda statlig omsorgsförsäkring i regi av Försäkringskassan. Detta står högt på alliansens prioriteringslista.

Att - som i vissa socialistiskt styrda Blekingkommuner - låta funktionshindrade som är äldre än 65 år (med fysiska eller psykiska handikapp) få betydligt dyrare social service och lägre kommunala bidrag än yngre, anstår icke en värdig kommunal omsorg!

Bo Arnesjö (M),

Ledamot av Fullmäktige, Landstinget Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar