06 juni 2010

Andrologisk verksamhet i Landstinget Blekinge

Interpellation till Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (S), Landstinget Blekinge, angående:

Andrologisk verksamhet i Landstinget Blekinge

Fullmäktige stödde under våren 2010 förslagen i Motionen ”Den åldrande mannen - ett försummat kapitel”.

I denna föreslogs substitutionsterapi med testosteron för äldre män för att återställa en normal hormonbalans av betydelse för deras förmåga att klara sjukdom och skada, näringsbrist och flera omgivningsfaktorer.

Testosteron, tillväxthormon och insulin är kroppens huvudsakliga anabola (uppbyggande) faktorer. De stimulerar underhåll av kroppens vävnader. Balansen mellan anabola och katabola (nedbrytande) faktorer varierar med den hormonella miljön, nutritionen och olika skade- och sjukdomstillstånd. Tillförsel av anabola hormon kan då kompensera för den hormonbrist som ofta ligger bakom avmagring vid sådana sjukdomar som infektioner, cancer, KOL, brännskador eller som en följd av kirurgiska ingrepp.

Testosteronnivåerna sjunker med stigande ålder, mekanismen verkar vara relaterad till hälsotillståndet. Testosteronbrist är dock inte en absolut nödvändig konsekvens av stigande ålder.

Normalt åldrande karakteriseras av minskad fysisk och psykisk ork, ändring av kroppssammansättning med ökad mängd fett (bukfetma) och minskad andel muskulatur, tunnare hud, minskad skelettmassa, anemi och andra tecken på katabolism (nedbrytning). Studier som analyserar relationen mellan testosteron och till exempel kroppssammansättningen i olika åldersgrupper talar för att tillskottsbehovet av testosteron skiljer sig mellan yngre och äldre.

Ändrade kognitiva funktioner, förändrad sinnesstämning med depressiva inslag och sexuell dysfunktion är vanliga hos äldre män. Det finns en klar samvariation mellan sådana symtom och de som ses vid testosteronbrist. Män begår självmord oftare än kvinnor, speciellt äldre män. Om detta har någon relation till låga nivåer av manliga könshormoner är inte till fullo bevisat men det finns studier som pekar i den riktningen. Testosterontillskott hos äldre män ger effekt på de kognitiva funktionerna med förbättring av minnet, koncentrationen och slutledningsförmågan.

Omkring var femte man i 65-årsåldern har låga testosteronnivåer (mellan 60000 och 70000 män i Sverige). Sjukdomar och skador har stor inverkan på testosteronnivåerna liksom vissa läkemedel – speciellt smärtstillande. Låga testosteronnivåer kan påverka äldre män så att de mår och fungerar sämre.

Genom att ge testosteron i doser, som endast höjer nivån till den normala i ungdomen och att alla behandlade kontrolleras minst en gång per år är riskerna med denna behandling mycket små.

Med hänvisning till ett aktuellt betydande massmedialt intresse för behandling av äldre män med substitutionsdoser av testosteron, under förutsättning av subnormala testosteronnivåer och frånvaro av prostatacancer anhålles om svar på följande frågor:

När kommer Landstinget Blekinge att etablera en andrologisk verksamhet på såväl specialistnivå (förslagsvis vid urologiska sektionen) som på primärvårdsnivå

samt

när kommer Kliniskt kemiska laboratoriet vid BLS att ta upp mätningar av testosteronhalten i blod som rutinmetod.


Bo Arnesjö (M),
Ledamot av Fullmäktige, Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar