30 april 2010

Ta bort övre åldersgränsen för mammografi!

De äldsta kvinnorna har högre dödlighet i tidiga stadier av bröstcancer men får sämre diagnostik och behandling - även om de för övrigt är tämligen friska (Journal of Clinical Oncology).

De äldsta kvinnorna är den snabbast växande åldersgruppen i befolkningen. Bröstcancer är relativt vanlig hos dem - fler än 400 kvinnor av 100 000 drabbas. Forskning om behandling av bröstcancer brukar dock sällan utvärdera effekten hos de äldsta kvinnorna. Behovet av ökad kunskap är stort.

I en aktuell studie granskades runt 50 000 kvinnor som alla fått diagnosen tidig bröstcancer (stadium 1 eller 2) efter 67 års ålder. Man jämförde tumörens karakteristika, behandlingen och överlevnaden i åldersgrupperna över 80 år med de under 79 år. Allvarlighetsgraderingen och hormonkänsligheten skilde sig inte mellan grupperna.

Risken för att dö i bröstcancer ökade med högre ålder. Behandling med enbart kirurgi var vanligare efter 80 års ålder, medan tilläggsbehandling med strålning oftare förekom i yngre åldrar. Hos yngre kvinnor behandlades endast 6 procent med enbart bröstbevarande kirurgi eller ingen kirurgi. Motsvarande siffra för äldre kvinnor var 26 procent.

Det har hävdats att äldre kvinnor med bröstcancer har mindre elakartade tumörer. Det stöds inte av dessa data. Tvärtom anses att en hel del äldre kvinnor skulle kunna dra stor nytta av mer kraftfull behandling.

Tidig diagnos hos äldre kvinnor kan bland annat nås genom mammografi, vars övre åldersgräns omedelbart borde tas bort!

Eller hur, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (S)?

Bo Arnesjö (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårddelegationen Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar