29 april 2010

Screening för tjocktarmscancer minskar dödligheten!

Idag finns klara bevis för att screening för blod i avföringen kan minska dödligheten i tjocktarmscancer - en vanlig cancerform. Sådan screening görs nu i Stockholm i åldersgruppen 60 till 69 år, men har hittills förvägrats oss Blekingar.

Screening med endoskopi av tarmen skulle kunna vara en ännu effektivare metod, bland annat för att avslöja och eliminera förstadier till eller manifesta tumörer i ett ännu tidigare skede.

Brittiska forskare har nu för första gången visat att screening med endoskopisk teknik minskar både insjuknandet och dödligheten i tjocktarmscancer.

De använde flexibel sigmoideoskopi där ändtarmen och nedre delen av tjocktarmen undersöktes. Detta till skillnad mot koloskopi där hela tjocktarmen undersöks.

Totalt ingick 170 432 personer mellan 55 och 64 år i studien. De lottades till att antingen bli inbjudna till en enstaka sigmoideoskopi eller till att inte bli kontaktade.

Efter i genomsnitt 11,2 års uppföljning hade tjocktarmscancer hittats bland 1,24 procent av deltagarna jämfört med 1,61 procent i kontrollgruppen. Andelen av deltagarna som avlidit i sjukdomen var 0,33 procent respektive 0,48 procent.

Risken att insjukna eller att dö i tjocktarmscancer reducerades sålunda med 23 respektive 31 procent – ännu mer bland dem som verkligen deltog i screeningen. Antalet som behövde screenas för att undvika sjukdom eller död i sjukdomen var 191 respektive 489. Screeningsproceduren var oskadlig.

Slutsatsen är att flexibel sigmoideoskopi är en säker och praktisk undersökning som kan ge tydliga och långvariga fördelar om den används vid ett enstaka tillfälle.

En svaghet i studien var att alla deltagare - även kontrollgruppen - samtyckt till att delta. Antalet i undersökningsgruppen (70 procent) var sannolikt fler än vanligt.

– Resultaten är viktiga för att fatta beslut om man ska screena eller inte. Jämfört med screening av blod i avföringen kan man rädda nära dubbelt så många liv med det här upplägget. Fler studier behövs dock innan man kan införa sigmoideoskopi-screening i Sverige, säger Lars Påhlman, professor i kirurgi i Uppsala. Den screening-metod som är ännu mera intressant är koloskopi, eftersom man då kan hitta förtadier till eller manifesta tumörer i hela tjocktarmen.

Nu är det väl snart dags att erbjuda oss blekingar screening för tjocktarmscancer – helst med någon form av enstaka koloskopi! Eller hur, hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (S)?

Bo Arnesjö (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen, Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar