31 januari 2010

De rödgröna tappar försprånget

DN 29/1 2010

Avståndet mellan de politiska blocken minskar i opinionen och är nu så litet att det inte ens är statistiskt säkerställt. Det visar DN/Synovates januarimätning. När Mona Sahlin börjar ge besked om sin politik ökar risken för väljarförluster.

De rödgrönas ledning har mer än halverats på en månad till 2,9 procentenheter när det är mindre än åtta månader kvar till valet. De tre oppositionspartierna får tillsammans 48,6 mot 45,7 för de fyra regeringspartierna. I december var övertaget 49,4–42,9.

Moderaterna är nu åter uppe på samma nivåer som i höstas med 29,3 procent efter en tillfällig nedgång i förra mätningen. Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring menar att det kan ha att göra med sjukförsäkringsdebatten.

– Det var ju väldigt turbulent några veckor. Men den frågan har tryckts tillbaka nu.

Problembarnen på den borgerliga sidan är Centerpartiet och Kristdemokraterna [1] som båda närmar sig fyraprocentsgränsen. C har inte haft så lågt stöd som dagens 4,8 procent sedan augusti 2002.

I det rödgröna blocket är det Vänsterpartiet [2] som har stora problem, med endast 4,6 procent. Men även Socialdemokraterna [3] har uppenbara problem och når knappt upp till det rekordlåga resultatet från valet 2006.

Regeringsalliansens uppryckning är extra bekymmersam för Mona Sahlin [4] eftersom den kommer direkt efter att de rödgröna presenterat sina första överenskommelser om sin alternativa regeringspolitik, om försvars- och utrikespolitiken och om sjukförsäkringen.

Det ser ut som om historien kan upprepa sig. När Mona Sahlin hösten 2008 gav besked om sina regeringsplaner första gången – först tillsammans med MP och sedan även med V – halverades de rödgrönas ledning på ett par månader.

När den politiska debatten enbart handlat om för eller emot den borgerliga regeringens politik under mandatperioden har de som inte gillat den kunnat ställa sina förhoppningar till oppositionen. Men när de rödgröna visar upp sig och de politiska alternativen ställs mot varandra kan valet bli annorlunda.

Även om förändringarna för de enskilda partierna är små märks en ökad rörlighet bland väljarna. DN/Synovates mätning visar att många byter parti, mestadels inom blocken men även mellan blocken.

Den stigande politiska temperaturen mellan blocken leder också till sjunkande stöd för Sverigedemokraterna och övriga småpartier. Men historien visar att opinionsläget kan svänga snabbt i båda riktningarna. I januari 2006 ledde de borgerliga partierna med drygt 5 procentenheter.

I maj hade S, V och MP gått förbi och hade en knapp ledning. I valet segrade de borgerliga med drygt 2 procentenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar