27 november 2009

Kraftig undernäring hos äldre

EU prioriterar nu kampen mot undernäring hos äldre. Vi svenskar har halkat efter. Drygt 20 procent av intagna på sjukhus lider av undernäring. Vid äldreboenden är situationen ännu värre. Där är omkring 60 procent av de boende undernärda eller riskerar att bli det. Mätningar på Nutrition Day varje år, redovisades på årets läkarstämma. Siffrorna är alarmerande, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition i Uppsala.

– Cirka 30 procent av alla svenskar över 70 år är undernärda eller riskerar att bli det. Andelen undernärda är högst på äldreboenden och sjukhus. Det flesta undernärda bor dock i hemmet, vilket gör det svårt att nå dem. Många läggs in på sjukhus någon gång per år. Då, men helst innan, kan undernäring uppdagas och behandlas.

Att identifiera och behandla undernäring prioriteras dock inte på svenska sjukhus. En enkät bland läkare, sjuksköterskor och dietister visar att de flesta är medvetna om vad som bör göras, men att detta sällan görs. Patienternas näringstillstånd vid inskrivning bedöms sällan och en beräkning av de undernärdas näringsbehov bara i 30 procent av fallen.

Ett hinder för förbättringar är okunskap. Det finns en bristande insikt om problemet - från klinik- och sjukhusledningar till politiska beslutsfattare. Låg prioritering kan också grundas på att det handlar om äldre som ändå snart ska dö. Stora studier visar dock att man med enkla nutritionsmetoder avsevärt kan förbättra patienternas funktion och välbefinnande. Det handlar om att få åldras med värdighet!
I oktober 2008 beslöt EU-parlamentet att göra kampen mot undernäring till ett prioriterat hälsopolitiskt mål för den kommande mandatperioden, jämsides med kampen mot fetma.

ESPEN, det europeiska sällskapet för klinisk nutrition, har i år startat en europeisk aktionsplan. Ett av målen är att få in nutrition i grundutbildningen för all vårdpersonal. Alla intagna patienter ska genomgå nutritionsscreening och nutritionsackreditering ska bli ett krav för alla vårdinrättningar.

Flera europeiska länder har nu lyft frågan till rikspolitisk nivå. Sverige släpar efter och inte minst Blekinge. Socialstyrelsen efterlyser ett initiativ från regeringen, landstingen och kommunerna. En nationell handlingsplan mot undernäring efterlyses också. Däri bör man åter ta upp utbildning, rekommendationer och att göra nutrition till en medicinsk specialitet. Vidare bör alla intagna patienter genomgå nutritionsscreening.

Det handlar om att få åldras med värdighet, säger professor Cederholm.

Borgerliga förslag om intimt kost- och nutritionssamarbete mellan alla kommunerna och landstinget i Blekinge bör väl inte längre avslås. Eller hur – hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Marie Sällström (S).

Bo Arnesjö (M),
Ledamot av Landstingsstyrelsen och vice ordföranden i Hälso- och sjukvårdsdelegationen,
Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar