27 november 2009

Ungdomsarbetslösheten - en ytterligare allvarlig valfråga 2010

Den 27 november träffas EU:s ungdomsministrar i Bryssel för att anta ett nytt ramverk för det ungdomspolitiska EU-samarbetet mellan 2010 och 2018.
I den nya samarbetsramen anges övergripande mål, prioriteringar, arbetsmetoder och uppföljningssystem. De övergripande målen för samarbetet ska vara att skapa fler och lika möjligheter för alla ungdomar inom utbildning och på arbetsmarknaden, och att främja aktivt medborgarskap, social delaktighet och solidaritet.

Innan beslutet fattades hölls omfattande samråd med ungdomar och ungdomsorganisationer, och en strukturerad dialog kommer även fortsättningsvis att vara en viktig del i samarbetet.

– Jag är glad över att vi under det svenska ordförandeskapet kommer att lyckas nå en överenskommelse mellan EU:s medlemsstater om ett nytt långsiktigt ramverk för ungdomspolitiskt samarbete. Vi tror att detta nya ramverk kommer att stärka och förbättra det europeiska samarbetet och göra det möjligt att åstadkomma mer konkreta resultat. Det är mycket viktigt att vi investerar i ungdomen, inte bara för deras egen skull utan också för att uppnå hållbar utveckling och tillväxt inom EU, inte minst mot bakgrund av den ekonomiska krisen, säger Christer Hallerby, statssekreterare vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

– Ungdomarna är en värdefull tillgång för Europa – de är vår framtid och vi är skyldiga att så mycket som möjligt förebereda dem för de utmaningar som väntar dem. Grundat på kommissionens förslag från april i år om en ny EU-strategi för ungdomar, kommer rådet den 27 november att anta ett nytt ramverk för EU-samarbete på det ungdomspolitiska området. Den nya ramen ska ange grunden för det politiska samarbetet med ungdomsfrågor för det närmaste decenniet och på de områden som påverkar ungdomar mest: utbildning, sysselsättning, kreativitet och entreprenörskap, social delaktighet, hälsa och idrott, medborgardeltagande och frivilligarbete. Det här är verkligen goda nyheter för ungdomarna – och för Europas framtid, säger Maroš Šefčovič, EU-kommissionär för utbildning, kultur och ungdom.

– Det här ramverket är ett viktigt steg mot en integrerad ungdomspolitik. Vi stödjer en sektorsövergripande ungdomspolitisk strategi, med tydlig åtskillnad mellan å ena sidan initiativ från ungdomsministrarna och å andra sidan sektorsövergripande initiativ på andra närliggande politikområden. På nio år hoppas vi kunna åstadkomma ett smidigt system som ger ungdomarna möjlighet att till fullo delta i den politiska beslutsprocessen och övervakningen av ramverket så att ungdomspolitiken verkligen tillgodoser unga människors behov, säger Tine Radinja, ordförande för Europeiskt ungdomsforum.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera