24 november 2009

Hotande reduktion av den palliativa vården i Ronneby

Motion angående:

FÖRESLAGEN REDUKTION AV VERKSAMHETEN VID RONNEBY KOMMUNS PALLIATIVA ENHET HÖSTSOL

Palliativ vård definieras av WHO som en aktiv helhetsvård av den svårt sjuka och döende patienten och dennas närstående, genom ett tvärfackligt sammansatt vårdlag vid en tidpunkt när förväntningarna inte längre är att bota och när behandling inte längre kan förlänga livet.

Målet för palliativ vård är att nå högsta möjliga livskvalitet för både patient och närstående. Högsta möjliga livskvalitet kan bara definieras av patienterna och de närstående själva.

Palliativ vård ska tillgodose fysiska, psykiska, sociala och andliga behov. Häri betonas helhetssynen, det tvärvetenskapliga och tvärfackliga samarbetet jämte stödet till de närstående. De sjuka ska ha optimal symtomlindring och tillgodosedda psykiska och existentiella behov.

Helhetssynen förutsätter team-arbete där allas insatser respekteras. Teamet måste ha tillgång till medicinsk, omvårdnadsmässig, social och existentiell kompetens jämte arbetsterapi och sjukgymnastik.

Välbefinnandet i livets slutskede påverkas av alla kroppsliga, psykologiska, sociala och existentiella dimensioner och är optimalt först när förhoppningarna och den aktuella situationen nära nog sammanfaller.

Livets slutskede ska upplevas på ett medmänskligt och värdigt sätt! Grundläggande är respekt för den personliga integriteten, hög omvårdnadskvalitet, optimal symtomlindring och medmänskligt anhörigstöd. Vidare att de sjuka har möjlighet att välja och bestämma själva var de vill tillbringa sina sista dagar. De möjligheter som i dag står till buds är oftast sjukhusvård, särskilt kommunalt boende eller det egna hemmet. Nackdelar med sjukhusvård kan vara en stressande vårdmiljö, långt avstånd från de anhöriga och brist på nödvändig lugn och ro.

I Ronneby kommun finns Höstsol, en avdelning skapad för att på ett mycket kompetent och värdigt sätt ta hand om personer i livets slutskede. Höstsol har uppmärksammats som en nära idealisk palliativ enhet av Landstingsförbundet för några år sedan.

Att Höstsol är på väg att förlora betydande resurser i Ronnebymajoritetens budget 2010 är mycket oroande. Oerhört värdefull kunskap och erfarenhet löper då risken att gå förlorad. Istället borde verksamheten kunna utvecklas till en resurs för hela Blekinge! I ett framtida perspektiv kan man där skapa ett kompetenscentrum som landstinget, andra kommuner och regioner kan dra nytta och lärdom av. Höstsol är något som Ronnebyborna kan känna sig stolta över!

Därför föreslår vi att:

Ronneby kommun snarast utreder möjligheten att tillsammans med andra aktörer som exem-pelvis landstingets palliativa verksamhet och närliggande kommuner – gärna inom ramen för PSVO - skapar ett kompetenscentrum för att tillvarata, säkerställa, sprida och vidareutveckla Höstsols enastående palliativa kompetens.


Avsedd som motion av Susanne Lundgren (M) Ledamot av Fullmäktige, Ronneby kommun
Avsedd som motion av Bo Arnesjö (M), Ledamot av Fullmäktige, Landstinget Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar