02 april 2008

Bättre ekonomi för landets äldre

Tack, Astrid Adholm, för tungt vägande insändare/debattinlägg i BLT och Sydöstran beträffande ”fattigpensionärernas” utsatta ekonomiska situation. Du tolkar en förstämning i pensionärsleden.

På Moderaternas kommunala rikskonferens i mars var tongångarna däremot positiva. Statsminis-tern och ordföranden i socialförsäkringsutskottet redogjorde där för moderaternas och regeringens nya satsningar på välfärden.

Regeringens primära mål efter maktövertagandet var att bekämpa utanförskapet. Nu är 164 000 färre i utanförskap, arbetslösheten låg och sysselsättningsnivån rekordhög.

Rådande arbetskraftbrist motverkas bland annat av ett jobbskatteavdrag för äldre över 65 år. Det motsvarar hela arbetsinkomsten upp till 73 400 kr, 20 % mellan 73 400 – 111 400 kr och 3,3 % mellan 111 400 – 287 000 kr. Avdraget blir högst 86 400 kronor.

Pensionsreformen ska bestå – såväl alliansen som (s) står bakom den. Den är ett fördelningssystem där dagens yrkesaktiva betalar för dagens pensionärer och morgondagens yrkesaktiva för morgondagens pensionärer. AP-fonderna är endast en buffert att användas vid dåliga tider.

Pensionerna följsamhetsindexeras - de följer inkomstindex - dock med ett avdrag på 1,6 % för att ge yngre pensionärer ett visst förskott. Tidigare ATP och garantipensionen ökar fortsatt i takt med prisbasbeloppet. Genom att fler bidrar till ett högre inkomstindex har följsamhetsindexeringen hittills inneburit en större ökning av de allmänna pensionerna än prisbasbeloppet! Men ju äldre vi blir desto mer halkar vi efter. De äldsta ensamstående kvinnorna med enbart garantipension med eller utan låg ATP är allra fattigast!

I Sverige har 200 000 personer enbart garantipension, 600 000 både garanti- och inkomstpension och nära en miljon enbart inkomstbaserad pension.

En pensionär som tidigare arbetat heltid hade omkring 12 000 kronor i månaden i allmän pension 2007. Den skrivs upp med följsamhetsindex och ökar 2,8 % eller 4 200 kronor på årsbasis 2008. En ensamstående pensionär med endast garantipension fick 7300 kronor i månaden 2007. Beloppet skrivs upp med 1,7 % eller 1500 kronor på årsbasis 2008.

Regeringens pensions- och skattepolitik innebär sålunda ett oförändrat pensionssystem. Taket för bostadstillägget har höjts till 5 000 kronor i månaden och kommer att höjas ytterligare under mandatperioden. Pensionärerna gynnas mer än andra av slopad fastighets- och förmögenhetsskatt. Jobbskatteavdraget och arbetsgivaravgiften är extra gynnsam för äldre över 65 år.

Fler i arbete ger bättre resurser till vård och omsorg. Därför kan äldrepolitiken omfatta en kraftfull satsning på ökad tillgänglighet till vård och omsorg, stöd till utvecklingen av boenden, stöd för anhöriga, stöd till mångfald och valfrihet, stöd till utveckling av demensvården, stöd till forskning om äldre och åldrande jämte stimulans till utveckling av nya hjälpmedel.

Satsningarna kan även omfatta stimulansbidrag till kommuner och landsting genom att 1,35 miljarder kronor per år satsas på bättre läkartillgång, läkemedelsgenomgångar, förebyggande arbete, bättre demensvård, rehabilitering, kost- och näringslära samt stark fokusering på det sociala innehållet i vården och omsorgen. Vidare, investeringsstöd på 500 miljoner kr för mellanboendeformer enligt äldreboendedelegations förslag. Äldreomsorgen får dessutom 300 miljoner kr för en fritt-val-reform inom omsorgen, hemtjänsten och särskilda boenden samt en värdighetsgaranti.



Till yttermera visso utreds nu en framtida höjning av garantipensionen för de allra fattigaste pensionärerna. Kostnaden för en höjning, med samma fördelningsprofil som nu, är 0,82 basbelopp och 0,96 basbelopp för gifta respektive ensamstående (se Diagram från Försäkringskassan). Det skulle kräva en betydande proportionell höjning av statens totala garantipensionsbelopp, som idag omfattar 19,6 miljarder kr.

Bästa Astrid Adholm! Hav förtröstan! Framtiden för oss pensionärer ser inte riktigt lika mörk ut som Du beskriver. Men Rom byggdes inte på en dag!

Bo Arnesjö (m), Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar