20 mars 2008

Utredning av kosthållet i den offentliga vården och omsorgen i Blekinge

Motion till Fullmäktige, Landstinget Blekinge angående:

Utredning av kosthållet i den offentliga vården och omsorgen i Blekinge

Vid Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn sker tillagningen av sjukhusmat enligt konceptet ”varm mat”. Det innebär att maten tillagas, transporteras och varmhålls i en kedja fram till servering. Matens temperatur får under varmhållningen inte understiga sextio grader och serveringen ska ske senast två timmar efter tillagningen.

Konceptet ”kyld mat”, som innebär att maten efter normal tillagning nedkyls och transporteras till konsumenterna, där den återuppvärms och portioneras ut förekommer endast i begränsad utsträckning.

Inom Landstinget Blekinge sägs matproduktionskapaciteten inte utnyttjas fullt ut. Köken tillkom då vårdtiderna var längre och därmed behovet av patientmat större. Detta tillsammans med ett mera rationellt sätt att producera måltiderna har lett till viss överkapacitet. Vissa lokaler och utrustning sägs dessutom vara i tvivelaktigt skick.

Mätning av ”matspillet” har såvitt känt aldrig gjorts inom Landstinget Blekinge. Matreturerna från vårdavdelningarna – det vill säga mat som finns kvar i kantinerna efter servering - har mätts på några andra ställen där maten vägdes före och efter servering. Resultaten talar för att spillet uppgår till i genomsnitt 15 - 20 %, det vill säga att många portioner patientmat aldrig hamnar på någon tallrik. Perso-nalrestaurangerna lär ha ännu högre spill. Enligt nuvarande regler får överbliven, tillagad mat inte heller återanvändas för djuruppfödning inom lantbruket.

Landstingets kostservice sker inte i någon större utsträckning i samarbete med primärkommunerna. Så är även fallet vad gäller upphandling, distribution av råvaror och kolonialvaror och måltidernas sammansättning.

Landstinget Kalmar räknar med att sjukhusmaten i framtiden kan komma att lagas i ett enda kök istället för som idag i tre sjukhuskök. Det skulle spara landstinget 20 miljoner kronor årligen enligt en ny utredning. Maten skulle istället kunna lagas i Kalmar, kylas ner och sedan transporteras till Oskarshamn och Västervik. Ännu har inga beslut fattats men landstingspolitikerna och de fackliga organisationerna har informerats om denna utredning.

Universitetssjukhuset i Umeå har tagit i bruk ett nytt matlagningssystem. Det innebär att patienterna själva kan välja vilken mat de vill äta och att maten tillagas direkt vid beställningen. Den 15 februari 2008, serverades de första portionerna av så kallade Steamplicity-rätter på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Först ut är dialysavdelningen och en medicinavdelning. Innan årsskiftet ska Steamplicity-kost serveras på alla avdelningar på Norrlands universitetssjukhus vilket innebär att Medirest kommer att leverera 1200 Steamplicity-rätter till universitetssjukhuset dagligen.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå är det första offentliga sjukhuset i landet som använder denna metod, säger Ellinor Yifter Lindgren, kostsamordnare i landstinget. Det nya matsystemet passar bättre för dagens sjukvård. Kvaliteten på maten blir hög och vi kan garantera att fler patienter serveras lagom portioner med varm och varierad mat än tidigare.

– Steamplicity är en helt ny matlagningsmetod, säger Anita Boström, regionchef Medirest. I vårt pro-duktionskök här i Umeå läggs färska råvaror i en speciell förpackning som är försedd med en patenterad ventil. Råvarorna tillagas sedan genom ångtryck i mikrovågsugn på avdelning och ventilen kontrollerar trycket under tillagningsprocessen. Under tiden ångtrycket byggs upp bevaras ingrediensernas näring och smak.

Det nya systemet innebär att vårdavdelningarnas kök byggs om för att kunna tillaga maten i mikrovågsugnar. Patienten kan tillsammans med vårdpersonalen bestämma när maten ska intas och tillagningen tar mellan tre till fem minuter.

Förutom till Norrlands universitetssjukhus levererar Medirest Steamplicity-måltider till alla avdel-ningar på St Görans sjukhus i Stockholm som har cirka 1400 anställda och 300 vårdplatser. Företaget Medirest har ensamrätt på Steamplicity inom denna sektor i Europa.

Mot bakgrund av det ovanstående föreslås Landstingsfullmäktige, Landstinget Blekinge besluta att ge Landstingets kansli i uppdrag:

att utreda hur matproduktionen inom Landstinget Blekinge kan moderniseras, rationaliseras och vidareutvecklas

att utröna förutsättningarna för ett samarbete inom området med Blekinges primärkommuner


Iréne Ahlstrand (m),
Bo Arnesjö (m), Ledamot av Fullmäktige, Landstinget Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar