24 juni 2007

Sossarna starkt tillbaka

Från Dagens nyheter:

I Synovate Temos junimätning får socialdemokraterna 41,9 procent, jämfört med 45,0 i förra månaden. Det är en statistiskt säker nedgång för partiet sedan toppnivån i april på 46,3.

De största nedgångarna i opinionsstöd har skett bland män, tjänstemän och offentliganställda. Väljarförluster syns också bland unga väljare och villaägare.

Socialdemokraterna nådde sina högsta opinionssiffror på över tio år efter att Mona Sahlin blivit vald till partiordförande. Partiet vann väljare från "soffan", som inte röstade i valet i fjol, och från sin närmaste samarbetspartner, vänsterpartiet.

Men nu verkar mobiliseringen kring partiet avta och en del av vårens sympatisörer återgår till "soffan" och till vänsterpartiet.

- Mona Sahlin har varit väldigt osynlig den senaste tiden och det vinner vänsterpartiet på, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring.

Vänsterpartiet, som legat illa till under våren, kan nu glädja sig åt 5,9 procent, jämfört med 4,4 i majmätningen, även om uppgången inte är statistiskt säkerställd.

Det ökade väljarstöd för miljöpartiet som det talades om i början av året tycks ha försvunnit. I den här mätningen får partiet 5,6 procent, mot 5,8 i maj.

Bland de borgerliga partierna är förändringarna små, även om tre av dem kan notera plussiffror i sista kolumnen inför sommaruppe­hållet.

Moderaterna får 24,8 procent i junimätningen, jämfört med 23,8 i förra mätningen. Folkpartiet får 6,0, mot 5,2 procent i maj. Kristdemokraterna ligger på 4,8, jämfört med 4,4.

Centerpartiet får notera en liten minussiffra, med 6,7 i den här mätningen, mot 7,5 i maj.

Det här gör att avståndet mellan de politiska blocken minskat, men det är fortfarande tio procentenheter, med 52,4-42,4, jämfört med 55,2-40,8 i maj. Den stora ledningen för oppositionen beror främst på att socialdemokraterna trots nedgången fortfarande ligger högt över valresultatet på 35,0 procent.
Bland partierna utanför riksdagen får sverigedemokraterna 3,0 procent, nästan exakt samma nivå som i valet i fjol.

Synovate Temo har för DN i den här mätningen intervjuat 2.206 personer under perioden 7-20 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar