23 juni 2007

Datorbaserad kognitiv behandling bra vid depression

Behandling av depression och ångest med hjälp av en dator kan vara lika effektivt som att träffa en terapeut. Det konstateras i en SBU-rapport (SBU = Statens beredning för medicinsk utvärdering) omfattande tolv studier där man har undersökt hur datorbaserad kognitiv beteendeterapi – KBT - fungerar vid behandling av ångest och depression.

Steven Linton, professor i klinisk psykologi i Örebro, ansvarar för rapporten, som finner att behandlingen är lovande. Det behövs dock ännu fler kontrollerade studier.

– Forskningen har hittills visat att metoden är lika effektiv som terapeutledd behandling framför allt när det gäller social fobi, panikångest och depressioner. Sannolikt beror detta på att de datorbaserade programmen strikt följer gällande riktlinjer. Det kanske inte alltid görs av mänskliga terapeuter.

En av studierna visade att datorbaserad KBT vid ångest, depression eller båda gav bättre resultat än sedvanlig behandling i primärvården. Fyra ytterligare depressionsstudier visade att datorbaserad KBT gav bättre resultat än behandling i primärvården eller att stå på väntelista med eller utan stödjande telefonsamtal eller deltagande i internetbaserade diskussionsgrupper. Det samma gäller vid paniksyndrom eller social fobi.

Det är sålunda sällsynt att KBT ledd av en terapeut ger bättre resultat än datorbaserad behandling. Ett problem med de hittills publicerade studierna är dock att de medverkande patienterna har varit intresserade av den datoriserade behandlingsmetoden. De kan därför ha bättre följsamhet än andra.

Att metoden så strikt följer gällande riktlinjer kan också vara en av dess svagheter då den inte själv kan anpassa behandlingen när sjukdomsbilden ändras. Detta är särskit viktigt att påvisa eftersom exempelvis depression kan medföra ökad risk för självmord.

– Utredning och behandling via dator fungerar sannolikt bra i lägen när en patient har en av de ovannämnda specifika diagnoserna. När utredningen omfattar en invecklad sjukdomsbild är det dock fortfarande bäst med en personlig kontakt. Datorbaserad KBT är därför fortfarande att betrakta som ett komplement, säger Steven Linton.

Datorbaserad KBT vid ångest och depression tillämpas nu på några håll i Sverige, där det också råder brist på psykiater och allmänläkare. Måhända är detta ett alternativ för oss blekingar? Eller hur, landstingsrådet Marie Sällström (s)?

Bo Arnesjö (m)
Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar