27 juni 2007

Förstärkt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare

Från Finansdepartementet:

För att ytterligare stimulera arbetsutbudet och öka sysselsättningen föreslås att skattereduktionen för arbetsinkomster (jobbskatteavdraget) förstärks i ett andra steg med mellan 8,5 och 10,8 miljarder kronor.

- Sverige har haft en markant tung skattebörda för dem med låga och medelstora arbetsinkomster, vilket har hållit tillbaka sysselsättningen. I och med att huvuddelen av skattesänkningen i jobbskatteavdrag tillfaller låg- och medelinkomsttagare förbättrar vi tydligt drivkrafterna för fler att söka sig ut på arbetsmarknaden. Genom att fler kommer i arbete tryggar vi grunden för vår välfärd, säger finansminister Anders Borg.

I den promemoria som skickas ut på remiss idag föreslås en förstärkning av jobbskatteavdraget enligt två alternativ på 8,5 miljarder kronor respektive 10,8 miljarder kronor. De två förslagen har gemensamt att den skattefria inkomsten ökar från 31 000 kr per år till 37 000 kronor per år för personer som endast har arbetsinkomster.

- En utvidgning med 10,8 miljarder kronor ökar arbetsutbudet än mer tydligt och gör det lönsammare att arbeta mer för dem som redan är i sysselsättning, genom en större marginalskattesänkning. Mot det står dock att förslaget är något mer kostsamt, säger Anders Borg.

Avgörande för genomförandet av en förstärkning av jobbskatteavdraget samt storleken är det samhällsekonomiska utrymmet och att de offentliga finanserna är fortsatt starka. Detta får i arbetet med 2008 års budgetproposition prövas utifrån en samlad bedömning där finansiering också vägs in.

I promemorian föreslås också att sjömän som redan idag har ett s.k. sjöinkomstavdrag ska få jobbskatteavdrag utöver sjöinkomstavdraget.

Det förstärkta jobbskatteavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Men gäller det också pensionärer som arbetar? I valrörelsen utlovades dubbla avdrag för dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar