18 april 2007

Stroke - skärpta krav på blodtryckssänkning och snabb behandling!

Landstinget Blekinge har nu antagit ett unikt processorienterat program för profylax, behandling och eftervård hos oss 650 blekingar som årligen drabbas av stroke (slaganfall).

Programmet omfattar förebyggande åtgärder, diagnostik, snabb behandlingen med propplösande mediciner (trombolys) och synnerligen aktiv rehabilitering efter en aktuell stroke. Preventiva åtgärder för att undvika stroke och återfall av stroke stressas i programmet, som är helt unikt. Alla vårdnivåer har deltagit i framtagandet av sina egna nya förhållningssätt och hur dessa ska samordnas vid stroke, som huvudsakligen drabbar äldre. Programmet har just antagits av Landstingsstyrelsen.

Arbetsterapeuten Ingrid Hoffman och verksamhetschefen Gerd Frid i primärvården har koordinerat hela arbetet, som klarats av på drygt ett år. Flera landsting, kommuner och räddningstjänster har redan tagit kontakt för att ta till sig de gjorda erfarenheterna.

Vi blekingar kan snart känna oss helt trygga på att vi kommer att tas om hand enligt alla konstens regler när vi drabbas av stroke.

På grund av vår ändrade livsstil (rökstopp, regelbunden motion, nyttigare kost) och genom hälsoundersökningar och hälsosamtal med effektiv kontroll av blodtryck, reglering av kolesterolnivåerna och mild blodproppsprofylax kan nu antalet drabbade både av hjärtinfarkt och stroke minska högt upp i åldrarna. Till detta kommer en sänkt dödlighet och reducerad invaliditet hos de drabbade.

När det gäller stroke är ett välreglerat blodtryck under 140/90 mmHg A och O enligt SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering). När vi drabbas skall vi dessutom vara på sjukhuset inom 2 – 3 timmar efter debuten för att kunna vara kandidater för trombolys.

I takt med en allt bättre folkhälsa hos äldre kommer vi att ytterligare kunna öka vår livskvalitet och överlevnad.

Tjat hjälper!

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar