18 april 2007

Fetmaoperation minskar dödlighet

Återgivet från Upsala Nya Tidning, Författare Åke Spross

Kirurgisk behandling är inte bara det mest effektiva sättet för mycket feta personer att gå ner i vikt. På sikt minskar fetmaoperationen också risken för att dö i förtid.

Det visar nya resultat från den unika svenska SOS-studien, som på onsdagen redovisas i Uppsala vid den europeiska konferensen kring klinisk forskning.

- Detta är faktiskt första gången som man kan visa att viktnedgång vid svår fetma inte bara förbättrar flera riskfaktorer för sjukdom, utan också sänker dödligheten, säger docent Jarl Torgerson, chef för medicinkliniken vid Norra Älvsborgs länssjukhus.

Han är en av de ansvariga för SOS-studien som omfattar drygt 4 000 medelålders mycket feta kvinnor och män från hela landet, däribland Uppsala. Huvudsyftet med studien har varit att ta reda på om frivillig viktnedgång leder till sänkt dödlighet.

- Detta har inte varit självklart. En rad befolkningsstudier visar visserligen att fetma och viktuppgång ökar dödligheten, men i flera fall har det funnits en överdödlighet även för personer som gått ner i vikt, säger Jarl Torgerson.

I SOS-studien behandlades hälften av patienterna med någon form av fetmaoperation och hälften med kost- och livsstilsråd eller någon annan icke-kirurgisk behandling.

De uppföljningar som tidigare gjorts visar att kirurgisk behandling i flera avseenden, både på kort och på längre sikt, är överlägsen annan behandling av fetma.

För patienterna som fick någon form av icke-kirurgisk behandling sjönk vikten bara under några månader och efter tio år vägde de ännu mer än i utgångsläget. För patienterna som opererades däremot blev viktnedgången bestående och efter tio år vägde de 16 procent mindre än före operationen.

- För dem förbättrades långsiktigt också blodsockret rejält och blodfetterna blev betydligt bättre, medan blodtrycket påverkades i mindre utsträckning, säger Jarl Torgerson.

Men det är först nu, efter i genomsnitt 11 års uppföljning, som det står klart att förbättringarna av så kallade riskfaktorer också åtföljts av en sänkt dödlighet.
Under dessa år dog 228 av kvinnorna och männen i studien, 99 i den opererade gruppen och 129 i gruppen som fått någon form av icke-kirurgisk behandling. Det innebär att dödligheten var 26 procent lägre i gruppen som opererats och lyckats gå ner i vikt än i gruppen som inte opererats och inte gått ner i vikt.

- Detta talar starkt för att en bestående viktnedgång ger överlevnadsvinster, även om man inte kan utesluta att den kirurgiska behandlingen i sig kan ha en del effekter vid sidan av själva viktnedgången, säger Jarl Torgerson.

SOS-studien omfattar mycket feta personer, med ett så kallat kroppsmasseindex på minst 40 (gränsen för fetma går vid 30) och en medelvikt på 120 kilo. I Sverige genomgår årligen drygt 1 000 personer med så kraftig övervikt en fetmaoperation.

- Men operationsbehovet är mångdubbelt större. När vi nu för första gången kan visa att den kirurgiska behandlingen ger överlevnadsvinster kommer förhoppningsvis mer att satsas på denna angelägna verksamhet, säger Jarl Torgerson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar