14 januari 2007

Undvik primärvårdskollaps

Vi har en bra sjukvård. Sommaren 2006 rankade WHO den svenska sjukvården på plats 23 av 191 nationer. Att jämföra sjukvård i olika länder är vanskligt, men WHO anses göra kvalificerade expertbedömningar. Norge är bäst i Norden. Vad kan vi lära av dem?

Allmänläkarbristen är ett problem. I Blekinge finns många vakanser varav en del täcks av stafettläkare eller läkare under utbildning. Dessa nödlösningar skapar extrakostnader och dålig vårdkontinuitet. Problemen är inte unika. Allmänläkarbrist har funnits i många år i hela västvärlden. Man noterar en utbredd uppgivenhet, nu senast i en artikel från USA refererad av allmänläkaren Ingvar Ovhed, Karlskrona (Läkartidningen 48/2006). Många varnar för en primärvårdskollaps och understryker behovet av rejäla systemförändringar.

I Norge är det primärkommunernas skyldighet att anställa fasta allmänläkare eller sluta avtal med privata vårdgivare. Hos dessa kan alla invånare lista sig. Läkarna är i praktiken privata entreprenörer med kommunala avtal. En tredjedel av deras intäkter är ett fast arvode per listad patient, en tredjedel är direkta patientavgifter och resten betalas av försäkringskassan efter varje läkarbesök – så kallad prestationsersättning. Systemet med sina taxor har tillämpats i fem år. Tillgången på primärvårdsläkare har ökat kraftigt, patienterna har blivit nöjdare och läkarna trivs.

Den norska modellen har likhet med den svenska privattandvården och husläkarmodellen under början av 90-talet. Socialdemokraterna avskaffade dock husläkarsystemet 1994. Uppenbart kan den norska modellen liksom husläkarsystemet stärka allmänläkarnas ställning som fria yrkesutövare. Detta attraherar tydligen fler allmänläkare.

Det svenska samhällets framtida organisation bearbetas nu av Ansvarsutredningen under landshövding Mats Svegfors. Ett betänkande ska läggas fram i februari. Primärvårdens problem måste där finna sin lösning. I annat fall löper den risk att förlora sin roll som den första instans vi ska kontakta vid risk för eller inträffad ohälsa.

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar