28 januari 2007

Glöm inte de äldre

Pensionärer som endast har garantipension måste få det bättre! Bohusläns Kristdemokrater vill ge 1000 kronor/månad till denna utsatta grupp. Det handlar där om drygt 11 000 pensionärer.

Över 20 procent av befolkningen i Blekinge är ålderspensionärer. De har ständigt fått stå åt sidan och har sedan 1990 förlorat nära 1 300 kronor var månad. En obetydlig kompensation har uppnåtts med höjt grundavdrag, följsamhetsuppräkning av pensionen och höjda bostadstillägg.

I valet framförde de borgerliga partierna en vilja att ge landets sämst ställda pensionärer ett kraftigt lyft genom förbättrade bostadstillägg, höjning av garantipensionen och ett särskilt grundavdrag för alla pensionerade. Sammantaget skulle det ge en förstärkning med omkring 1 000 kronor i månaden, det vill säga cirka 730 kronor i månaden efter skatt.

Alliansens jobbavdrag är nödvändigt för att få fler människor i arbete och är en förutsättning för att trygga pensionerna på sikt. Det ekonomiska glappet mellan pension och arbete får dock inte bli för stort. Därför borde pensionärerna tillföras ett förhöjt grundavdrag och ett högre förbehållsbelopp i äldreomsorgen. Ett grundavdrag på 5 000 kronor/år skulle ge en förbättring på 130 kronor i månaden för alla ålderspensionärer.

Alla pensionärer – även de över 70 år – borde dessutom kunna tillgodoräkna sig dubbla jobbavdrag om de ställer upp och bidrar till att förstärka den sviktande svenska arbetsmarknaden.

Förstärkningarna för äldre skulle utan tvekan vara en god början på ett återupprättat välfärdssystem för äldre, som raserats under den förra regeringen.

1 kommentar:

  1. Anonym10:48

    Bra, Bo!

    Nu skriver du en motion till länsförbundsstämman, så vi får en debatt om de pensionärer, som har det sämst.

    Hälsningar,

    Jan-Åke

    SvaraRadera