23 februari 2006

Ett gravt politiskt misslyckande

Socialstyrelsen om vården och omsorgen om äldre under år 2005:

§ Allt fler äldre får vård och omsorg hemma. Samtidigt fortsätter minskningen av särskilda boenden. Det får negativa konsekvenser för kvaliteten.

§ Tillräcklig kraft ägnas inte åt att upprätthålla personkontinuitet i vården och omsorgen om äldre. Det begränsar kvaliteten ytterligare.

§ Vården och omsorgen om äldre begränsas alltmer till standardiserade serviceinsatser, medan omsorgsrelationen, kvaliteten och det sociala innehållet får träda i bakgrunden.

§ Vad vården och omsorgen leder till, sett ur de äldres, de anhörigas, personalens och ledningens perspektiv kräver en utvecklad uppföljning och analys.

§ Förändringarna inom vården och omsorgen leder till att närstående får ta större ansvar – framför allt sammanboende äldre och närboende anhöriga. Ändå begränsas deras inflytande och delaktighet alltmer.

§ Utrikes födda äldre ökar. För dem är det av betydelse att anpassa insatserna språkligt och kulturellt.

§ Många äldre behöver både hälso- och sjukvård och socialtjänst. Fungerande samverkan dem emellan behövs och man bör särskilt uppmärksamma äldre med sammansatta behov.

§ Stora skillnader mellan bedömt behov av tid för att utföra beviljade insatser och den faktiskt utförda tiden tyder på bristande styrning, organisering och uppföljning av vården och omsorgen om äldre. Det leder till kvalitetsbrister och rättsförluster för äldre.

§ Resursutnyttjandet i vården och omsorgen kan förbättras. Stora variationer i vilken vård som ges, för och av vem, hur, och till vilken kostnad, kräver analys av individbaserade data. Då kan man koppla samman uppgifter om behov, utförda insatser, kostnader och kvalitet.

§ För att få till stånd en gynnsam och hållbar utveckling av vården och omsorgen om äldre måste de nationella målen för äldrepolitiken konkretiseras, så att de är möjliga att följa upp.

Skattetrycket på det svenska folket överträffar övriga EU-medborgares med sammanlagt drygt 250 miljarder kronor. Trots dessa - världens högsta - skatter är tillgängligheten och jämlikheten inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten bland de sämsta i västvärlden.

Man ryser! Vart tar pengarna vägen?

Bo Arnesjö (m), Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar