19 februari 2006

Alliansens försprång minskar

Från Göteborgsposten

OPINION: De borgerliga får 50,6 procent i GP/Sifo:s väljarbarometer i dag. Men avståndet mellan blocken krymper och moderaterna backar.

Tillsammans har moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet ett fortsatt övertag i opinionen och skulle få bilda regering om det var val i dag.Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 45,8 procent. Det betyder att avståndet mellan blocken, som förra månaden var 5,8 procentenheter, nu minskat till 4,8 procentenheter.Därmed ökar spänningen och det finns inget parti eller block där dess sympatisörer kan känna sig säkra på utgången.Moderaterna går bakåt från 30,9 procent till 28,1, och det är främst väljare mellan 50 och 65 år som lämnat partiet.

Sex procent till Hägglund
Förändringen för övriga partier ligger utanför den statistiska felmarginalen, men värt att notera är stödet för kristdemokraterna på 6 procent. Det är den högsta opinionssiffra partiet fått sedan Göran Hägglund tog över som partiledare efter Alf Svensson för snart två år sedan. Sedan dess har Hägglund kämpat för att bli känd och igenkänd bland väljarna. Efter att först ha bytt frisyr har han nu även ersatt sina anonyma och bleka glasögon mot ett par mörkare och mer distinkta. Om det får någon effekt återstår att se.

Omvärlden har den senaste månaden dominerats av muslimska protester mot Danmark och karikatyrteckningarna av profeten Muhammed. Sådana exempel på oro och yttre hot brukar brukar gynna den sittande makten som då får representera trygghet och kontinuitet. Det skulle kunna förklara de små förändringarna i väljaropinionen och att KU-förhören med s-ministrar och regeringstjänstemän inte har missgynnat socialdemokraterna i större utsträckning.

Inte minst har händelser som dessa liksom OS dragit uppmärksamhet från andra politiska frågor på hemmaplan. Men nu ökar intensiteten av olika valförberedande aktiviteter. I förra veckan höll socialdemokraterna valupptakt tillsammans med LO i Örebro och i slutet på denna vecka ska den borgerliga alliansens partier hålla ett framtidskonvent i Stockholm.

Junilistan dalarI skuggan av riksdagspartierna försöker nya och gamla små partier förgäves göra sig hörda. Junilistan, som i november fick stöd av 3,7 procent av väljarna, är nu nere på drygt en procent och särredovisas därför inte i grafiken. Sverigedemokraterna ligger stadigt runt 1,2 procent och Feministiskt initiativ har endast cirka 0,6 procent. Tillsammans med övriga småpartier får de sammanlagt 3,6 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar