07 juli 2005

Ökat borgerligt försprång, moderaterna på toppnivå

Demoskops väljarbarometer Juli:

Ökat borgerligt försprång, moderaterna på toppnivå

I Demoskops väljarbarometer för juli ökar det borgerliga försprånget och moderaterna uppnår det högsta värdet i Demoskops mätningar någonsin. Framförallt socialdemokraterna och folkpartiet tappar, medan både kristdemokraterna och miljöpartiet balanserar runt fyraprocentsspärren.

I Demoskops väljarbarometer för juli ökar den borgerliga alliansens försprång ytterligare. 56,3 procent av de tillfrågade uppger att de skulle rösta på något av de borgerliga partierna om det vore val idag, jämfört med 40,2 procent för regeringen och samarbetspartierna. Framför allt är det moderaterna som ökar. Med en nivå på 35,8 procent (upp från 27,9) uppnår partiet det största stödet sedan Demoskop började mäta väljaropinionen 1990. Folkpartiet tappar samtidigt kraftigt från förra månadens toppnotering på 14,5 till 9,7 procent. Kristdemokraternas stöd ökar svagt till 4,3 procent, från förra månadens 4,1, medan centern ligger i princip oförändrat på 6,5 procent.

Socialdemokraterna backar till 29,3 procent – ned från föregående månads nivå på 32 procent. Detta är det lägsta värdet för socialdemokraterna i Demoskops mätningar sedan 1997. Även de båda stödpartiernas ställning försvagas. Miljöpartiet från 5,6 till 4,7 procent, vänsterpartiet från 6,6 procent till 6,2.

Andelen som spontant svarar att de skulle rösta på feministiskt initiativ ligger, liksom för junilistan, under en procent.

Moderaternas och folkpartiets förändringar är statistiskt säkerställda. Samtidigt innebär opinionsmätningar under semesterperioden alltid en något större osäkerhet än under andra perioder, vilket bör tas med i beräkningen.

- Detta bekräftar den trend vi kunnat följa en längre tid och som också gått igen i andra mätningar, säger Demoskops VD Markus Uvell. Moderaterna ökar successivt, bland annat på bekostnad av socialdemokraterna.

- Samtidigt visar denna mätning också att det finns en tydlig gräns där moderaternas framgångar börjar skada de övriga borgerliga partierna, vilket naturligtvis på sikt kan försvaga det borgerliga samarbetet. I julimätningen har moderaternas framgång även inneburit en tillbakagång för folkpartiet.

- Det är påfallande hur mycket mer lättrörlig opinionen är idag jämfört med för bara något år sedan, i synnerhet vad gäller rörelser över blockgränserna. Denna rörlighet, som kan resultera i snabba kast som i denna mätning, kommer av allt att döma att bestå fram till valet.

Om undersökningen
1 002 telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre genomfördes under perioden 28 juni-6 juli 2005. Den fråga som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar