30 januari 2005

Samverka i hemvården!

När Ädelreformen genomfördes trodde man att kommunerna var bättre på att bedriva äldreomsorg än landstingen som bara hade ”medikaliserat” åldrandet. Läkarmedverkan var onödig! Regelbundna läkarbesök hos äldre upphörde. Sedan dess har det kunnat gå år mellan varje läkar-patientkontakt.

Nu hävdas behovet av läkarmedverkan i äldrevården på nytt. Det försvåras dock av ett oklart huvudmannaansvar. Varken kommuner eller landsting vill bära kostnaderna. Samtidigt har de äldre ökat i antal och många av dem skrivs ut från sjukhusen med kvarstående vårdbehov.

En ny statlig utredning (SOU 2004:68) föreslår att kommunerna ska ta hela ansvaret för en sammanhållen hemvård. Det ska omfatta alla sociala och medicinska insatser, inklusive rehabilitering och hjälpmedel, både i ordinärt och särskilt boende.

Förslaget stöds av Läkarförbundet. Landets kommuner, primär- och sjukhusvården har utvecklat skiftande samverkansformer med varierande framgång. Problemen för de äldsta och mest utsatta kan lösas med endast en huvudman.

Dessvärre ska kommunernas ansvar inte omfatta läkarinsatser. Läkarförbundet anser, till skillnad från utredningen, att kommunerna ska få anställa egna läkare i hemvården vars resurser ska tillgodose de äldres krav på kontinuitet och säkerhet. Läkarförbundet vill att alla äldre ska kunna välja en fast läkarkontakt och att det samlade ansvaret ska lagregleras.

Bristen på allmänläkare kan dock leda till att målet om en fast läkarkontakt inte kan uppfyllas. Läkarförbundet vill därför att ett nationellt, statligt styrt, familjeläkarsystem ska utgöra grunden för en helt ny primärvårdsorganisation (Protosförslaget). Familjeläkaren ska i denna modell även lista de äldre i särskilda boenden och hemvård. Liksom utredningen betonas behovet av rehabilitering, geriatrisk och psykiatrisk kompetens för samverkan med familjeläkarna. Ett bra exempel är den norska ”fastlegeordningen”.

Socialstyrelsens föreskrifter om informationsöverföring och samordnad vårdplanering mellan de olika vårdgivarna, som fått dåligt genomslag, betonas också.

I Blekinge överförs nu hela huvudmannaansvaret för hemsjukvården från landstinget till primärkommunerna och primärvården utan medföljande resurser. En stark nedrustning pågår! Oron växer! Vi äldre ser fram emot valet 2006 och ansvarsutredningens resultat.

Bo Arnesjö (m)

Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar