10 januari 2005

Äldre svälter

Äldre med kommunalt bistånd löper stor risk för undernäring till följd av ätsvårigheter och sjukdom. Brister i den kommunala kostförsörjningen och servicen kan bidra.

Socialstyrelsen har påvisat stora variationer mellan landets kommuner.

Skrämmande missförhållanden har påvisats på många håll i flera svenska studier utförda med Socialstyrelsen som samarbetspartner (Nordisk geriatrik 4/04).

I en serie genomgick totalt 1305 äldre med kommunal äldreomsorg, i form av särskilt boende, hemsjukvård eller hemtjänst, standardiserad skattning av näringstillståndet (mini nutritional assessment, MNA) och BMI (body mass index, överviktsindex).

En fjärdedel av de vård- och omsorgskrävande äldre var klart undernärda, nästan hälften misstänkt undernärda och bara en fjärdedel välnärda. Hälften var underviktiga enligt BMI.

Undernäring kombinerat med undervikt ökade dödligheten högst påtagligt.

Tugg- och sväljproblem, reducerad aptit, bristande kognitiv förmåga och nedstämdhet förekom ofta hos de undernärda eller misstänkt undernärda, varav dock endast hälften hade kommunal matförsörjning.

En tredjedel hade så kallade matlådor och av dem använde två tredjedelar en portion till flera måltider måhända på grund av högt pris.

De som bodde kvar i det egna hemmet hade minst samma problem med näringstillförseln som de i kommunalt särskilt boende.

Hur är situationen i Blekinge? Man blir rädd!

Bo Arnesjö (m)
Ronneby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar