13 april 2012

Visioner om vården i Blekinge 2030

Hans Egerströms charmfulla insändare “Visioner om Karlskrona år 2030” (BLT 24 mars) är högst realistisk. Han kan mycket väl leva vid 103 års ålder år 2030 och till och med ännu längre.

De sista levnadsåren kräver dock ökade skattefinansierade insatser av Karlskrona kommun och Södra Regionen (dvs. Skåneregionen och Blekinge, Kronoberg och Södra Kalmar län).

Alla hans lokala kollektiva resor är dessutom gratis.

År 2030 finns sålunda inte Landstinget Blekinge längre och Blekinges kommuner har slagits samman. Till att börja med i en öst- och en västblekingsk kommun. Senare kanske i en enda storkommun.

Södra Regionens administrativa och politiska organ är starkt professionaliserade och har, efter tuffa förhandlingar, fått ansvar för all sjukhusansluten vård, regionernas infrastruktur och utbildningsinsatser, turism- och kulturutveckling jämte flera av länsstyrelsernas arbetsområden. Huvudstad är Kristianstad med filialer i regionens städer.

Det gamla Blekingesjukhusets lokaler i Karlskrona och Karlshamn inrymmer nu primärkommunala förstärkta vårdcentraler delvis bemannade med flera olika ambulerande sjukhusspecialister.

Där finns tillgång till utbyggda hälsokontroller, observations- och  avlastningsplatser, psykiatri, rehabilitering och palliativ vård.

Där finns också hela den kommunala administrationen jämte flertalet typer av geriatrisk service, äldreboenden och äldreomsorg. Om vi äldre där väljer anpassad permanent bostad där så har vi tillgång till ett fullt utbyggt kulvertsystem där vi kan köra våra elektriskt drivna rollatorer till anslutna resecentra för vidare befordran till övriga Blekinge.

Inom Blekinge kan vi åka bil, buss eller ambulans på den fyrfiliga E22-an, den minst 3-filiga väg 27 och snabbtåg på alla järnvägarna. Ett fullödigt matarbuss-system med flexibla hållplatser säkrar också snabba och bekväma förbindelser från och till våra bostäder. Skärgårdens akuta sjukdomsfall kan hämtas med kommunernas eller marinens snabba båtar eller med helikopter från F 17, som numera gärna vill delta i Blekinges utveckling.

Nära Kallinge flygplats finns ett logistikcentrum i anslutning till E22, väg 27 (tidigare väg 30) och den numera omsvängda kustbanan, allt enligt en plan som på 1990-talet lanserades av kommunalrådet Roland Andersson (s) i Ronneby. Här ligger det nya, väl ljudisolerade, Blekingesjukhuset, som kan nås av alla Blekingar, med få undantag, inom maximalt 20 - 25 minuter.
Andra närliggande regionala sjukhus finns i Kristianstad, Växjö och Kalmar.

Det nya Blekingesjukhuset i Kallinge är mindre än det tidigare uppsplittrade sjukhuset men betydligt vassare utrustat och bemannat. Där tillfredsställs alla moderna krav på  patientsäkerhet och bedrivs all avancerad diagnostik och behandling, som inte klaras vid de förstärkta primärkommunala vårdcentralerna trots dessas decentraliserade öppenvårdspass för sjukhusspecialister.
Vid behov kan omedelbara helikoptertransporter ske till högspecialiserad vård vid Regionsjukhuset i Lund/Malmö. Sjukhuspersonalen kan bo var de vill i Blekinge med korta och gratis resor till jobbet.

Högskolans (BTH’s) och landstingets vårdutbildningar har flyttats till fräscha lokaler i Ronneby Soft Center med full tillgång till praktikplatser inom sjukhusvården, primärvården, äldrevården och tandvården.

Underskottet på kvinnoarbetsplatser har därvid utjämnats och nu attraheras ungdom, färdig arbetskraft och pensionärer av bägge könen.

Hälso- och sjukvårdens och de högre lärosätenas satsningar inom IT har burit frukt så att vi via våra internetanknutna TV-abonnemang kan få dubbelriktad videokontakt med rådgivningsystemet "Syster Gudrun" och andra flexibla system för behovsanpassad diagnostik, övervakning och kontroll i hemmet.Detta kan leda till  hembesök av fullt utrustade ambulanser, ambulerande läkare eller annan sjukvårdspersonal. Eländet med fördröjda och okvalificerad bohovsbedömningar av ambulanstransporter är sålunda ett minne blott.


Varför denna fantastiska utveckling?

Jo, på 2010-talet hade man tvingats att höja landstingsskatten till skyhöga nivåer för att bemästra befolkningens hälso- och sjukvårdsbehov, synnerligen väl speglade i en utredning "Behov 2010" initierad av dåvarande planeringsdirektören Per Jonsson.

Man hotade då också med att stänga akuta livsräddande verksamheter i Karlshamn utan kompensation för de långa och oacceptabla avstånden till sjukhuset i Karlskrona.

Till detta kom ett behov av att, i tvärpolitisk endräkt, ta fram ett väl avvägt blekingskt förhandlingsunderlag inför bildandet av Södra Regionen.

Blekingesjukhusets lokaler var då också otidsenliga och krävde omfattande ombyggnader för att svara mot dåtidens normer. Kostnaderna för dessa hade visat sig bli betydligt större än att bygga ett helt nytt sjukhus med relativt god tillgänglighet för alla Blekingar.

Lyckade exempel på sådana lösningar hämtades från Stockholm och Norrbotten.

Finansieringen av det nya Blekingesjukhuset kunde ske via skatteväxlingar och inom ramen för sådana satsningar på “det glömda” Sydostsverige som förordats av Södra regionen, Regeringen, Riksdagen och OECD.

Men detta är väl bara visioner!? Eller?

Bo Arnesjö
Avdankad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar